Dünya Ünlü gazeteci itibarını nasıl kaybetti?

Ünlü gazeteci itibarını nasıl kaybetti?

08.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin önde gelen haber sunucularından Brian Williams’ın Irak’ta askeri bir helikopterin düşüşüyle ilgili bir haberde detayları ‘abarttığı’ ortaya çıkınca çalıştığı NBC kanalı soruşturma başlattı. Williams işini kaybedebilir.

Ünlü gazeteci itibarını nasıl kaybetti

ABD’nin en köklü televizyon kanallarından NBC’nin, her akşam 10 milyondan fazla seyirci toplayan haber bülteni “Nightly News”un sunucusu (anchorman) Brian Williams meslek hayatının en zor günlerini yaşıyor. Williams geçtiğimiz hafta ölen bir Amerikan askerini anarken, onunla birlikte 2003’te Irak işgali sırasında roketle düşürülen bir askeri helikopterde olduğunu söyledi. Fakat Williams’ın farklı durumlarda defalarca anlattığı hikayeyi araştıran muhabir Travis J. Tritten, o gün görevli askerlerin tanıklıklarıyla Williams’ın yalan söylediğini ortaya çıkardı.
Williams canlı yayında ‘geçmişi hatırlarken kafasının karıştığını’ iddia ederek özür dilese de Amerikalı medya eleştirmenleri ve kamuoyunun tepkisi dinmedi. NBC’nin haber şefi Deborah Turness, Williams’ın 12 yıl önce Irak’tan geçtiği haberlerdeki bilgilerin kontrolü için kanal içerisinde bir araştırma ekibinin kurulduğunu bütün çalışanlara gönderilen bir e-postayla duyurdu. Turness “Atılacak en iyi adımları araştırıyoruz” ifadelerini kullanarak Williams’ın görevden alınacağı iddialarına kapıyı kapatmadı.
Williams’ın 2005’te Katrina kasırgası sırasında New Orleans’ın merkezinde su basmış sokaklarda ‘yüzen cesetler’ gördüğünü aktardığı haberleri de sorgulanmaya başladı. Bazı New Orleanslılara göre Williams’ın oteli olan Ritz Carlton’ın etrafında ceset görülmesi imkansızken Huffington Post’a konuşan dönemin güvenlik yetkilileri Williams’ın haberinin doğru olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Peabody ödülü kazandı

2004’ten bu yana NBC’nin akşam haberleri bültenini sunan Brian Williams, Amerikan televizyon haberciliğinin en önemli yüzlerinden biri. Yılda 10 milyon dolara yakın bir maaş aldığı bilinen Williams, 1993-2004 arasında Nightly News’un muhabirliğini yaptı.
2004’te Güneydoğu Asya’daki tsunami faciası ve 2005’te ABD’de Katrina kasırgası sırasında programının sergilediği habercilik başarısı, televizyon haberciliği alanındaki en prestijli ödül olan Peabody’ye NBC’nin uzanmasını sağladı. Williams’ın 26 yaşındaki kızı Allison Williams da, “Girls” dizisiyle şöhrete ulaşan ünlü bir oyuncu.

‘Aydan da canlı bildirdi galiba!’

Habercilerin güvenilirliğine çok büyük önem atfedilen Amerikan kültüründe, Williams’ın haberinde yalan söylediği ortaya çıkınca büyük tepki gösterildi. “#BrianWilliamsWarStories” (Brian Williams Savaş Hikâyeleri) ve “#BrianWilliamsMisremembers” (Brian Williams Yanlış Hatırlıyor) etiketi altında Twitter’da ünlü haberciyi ayda, Amerikan İç Savaşı’nda, Normandiya Çıkarması’nda, ABD Başkanı John F. Kennedy suikaste uğramadan önce arabada yanında otururken gösteren fotomontajlar paylaşıldı.