Dünya Venezuela’da ‘alarm durumu’

Venezuela’da ‘alarm durumu’

13.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Venezuela’da elektrik kesintileri hayatı felç etmeye devam ederken, muhalefet, kesintiler nedeniyle “alarm durumu” ilan etti.

Venezuela’da  ‘alarm durumu’

Siyasi ve ekonomik krizle mücadele eden Venezuela’da 6. gününü tamamlayan elektrik kesintileri nedeniyle milyonlarca kişi yiyecek ve su sıkıntısı yaşarken, başkanlığını, kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido’nun yaptığı ve muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis “alarm durumu” kararı aldı. Ulusal Meclis’te konuşan Guaido, “Venezuela’da hiçbir şey normal değil. Bu trajedinin normal kabul edilmesine müsaade etmeyeceğiz, bu nedenle alarm durumu ilan etmek için bir önergeye ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

Guaido’nun uluslararası yardımın ülkeye ulaşmasını sağlayacak “alarm durumu” çağrısı, parlamentoda kabul edildi. Ancak muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis’in yaptırım gücü bulunmuyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise ülkeye yardım girişini engelleyen ordu ve güvenlik güçlerinin kontrolünü elinde bulunduruyor.

İki sabotajcı yakalandı

Bu arada elektrik kesintilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Maduro, “Simon Bolivar Hidroelektrik Santrali’ne yönelik yeni bir sabotaj hazırlığı yapan iki kişiyi yakaladık” dedi. Sabotaj girişiminin, Guri ismiyle bilinen santralin iletişim sistemine yönelik olduğunu belirten Maduro, “Adaletten, halkımıza yaptıkları bu devasa zarar nedeniyle bunların beyin takımlarından hesap sormalarını rica ediyorum” diye konuştu. Maduro, sabotajın sorumlularının Venezuela halkının yaşam hakkını, barış hakkını, huzurunu hedeflediğini vurguladı.

Haberin Devamı

“ABD’nin emperyalist hükümetinin, Venezuela’ya yönelik tüm girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı” diyen Maduro, ülkesinin geçen haftadan bu yana maruz kaldığı saldırının altında “savaş stratejisi” olduğunu iddia ederek, sabotajlardan ABD hükümetini sorumlu tuttu. Başkan Maduro, ABD hükümetinin, bu saldırı ile Venezuela halkını çıldırtabileceğini ve halkı teslim olmaya zorlayacağını sandığını savunarak, “Ancak Venezuela halkı en derin vatanseverlik duygusuyla bu tarz saldırılara direnmeye devam edecektir” ifadesini kullandı.

Perşembe gününden bu yana devam eden elektrik kesintileri ülkede halihazırda kısıtlı olan gıda stoğunu, soğutucuların çalışmaması nedeniyle tehlikeye soktu. Sağlık hizmetleri ve devlet dairelerinin çalışması aksarken, halk, su bulabilmek için parklar ve kanallara akın ediyor.

ABD personelini geri çekiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela’da kalan tüm diplomatik personelini bu hafta çekeceklerini açıkladı. Ülkede siyasi krizin başlamasının ardından ABD, 24 Ocak’ta bütün acil durum personeli olmayan çalışanlarını Venezuela’dan çekmeye karar verdiğini açıklamıştı. Aralarında ABD ve Almanya’nın da olduğu 50’den fazla ülke tarafından geçici devlet başkanı olarak tanınan Guaido, Maduro’nun görevinden ayrılması için baskı yapıyor ve ülkede erken seçimlerin düzenlenmesini talep ediyor. Maduro ise, Guaido’yu ABD’nin desteğiyle kendisine karşı darbe yapmakla suçluyor.