Dünya Vize serbestisine kısıtlama geliyor

Vize serbestisine kısıtlama geliyor

18.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB, Türkiye’ye haziran sonunda verilmesi beklenen vize serbestisini bazı koşullarla sınırlamak istiyor. Türkiye’nin mülteci anlaşmasına uymaması durumunda mülteci anlaşması hızlı bir şekilde askıya alınacak

Vize serbestisine kısıtlama geliyor

Almanya’da yayımlanan Welt am Sonntag gazetesi, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasına karşılık sağlanacak vize serbestisini yeni bir maddeyle sınırlandırmak istediğini yazdı. Avrupalı diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde, Türkiye’nin mülteci anlaşmasındaki yükümlülüklere uymaması durumunda vize serbestisinin hızlı bir şekilde askıya alınacağı belirtiliyor. Türkiye’nin Yunanistan’dan mülteci almayı durdurması, korunmaya muhtaç mültecilere gerekli barınma imkânları sağlamaması ve insan hakları ihlallerinde bulunması gibi durumlar, vize serbestisinin yürürlüğe girdikten sonra hızlı bir şekilde durdurulmasına gerekçe olarak gösterilecek.
Konunun önümüzdeki perşembe günü Lüksemburg’daki AB İçişleri Bakanları toplantısında tartışılması bekleniyor. AB, Türkiye’nin 20 Mart tarihinden itibaren Yunanistan’a geçen mültecileri geri alması karşılığında, Türkiye’den Suriyeli mülteci alacağını açıklamıştı. İmzalanan mülteci anlaşmasında Türkiye’nin AB üyeliğinin hızlandırılması ve vize serbestisi sağlanması gibi adımlar da yer alıyor. İsmi açıklanmayan bir AB yetkilisi, “Anlaşma, Yunanistan’dan öngörüldüğü şekilde mülteci alınmaması, korunmaya muhtaç mültecilere imkân sağlanmaması ya da insan hakları gereklerine uyulmaması durumunda aktif hale gelecek bir ‘askıya alma maddesini’ içine alacak” dedi.
‘Umutsuzluk göstergesi’
Welt am Sonntag, Almanya ve Fransa’nın da dahil olduğu birçok Avrupa ülkesinin bu maddeyi desteklediği ifade ediliyor. AB, Türkiye’ye sunmaya hazırlandığı ‘koşullu vize’ maddesini, bugüne kadar vize muafiyeti verdiği diğer üçüncü ülkeler için gündeme getirmemişti. ‘Askıya alma maddesi’ olarak nitelenen ‘koşullu vize muafiyetinin’ Ukrayna, Kosova ve Gürcistan için de uygulanmak istendiği öne sürüldü. AB ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla, Türkiye 72 kriteri tamamlaması durumunda Haziran sonunda AB’ye vizesiz seyahat hakkı edinecek. Bununla birlikte AB dönem başkanı Hollanda’nın, Polonya, Romanya ve Slovakya’yı Türkiye’den Suriyeli mülteci alımına dahil etmek istediği ifade edildi. Gazeteye konuşan bir AB yetkilisi, “Bu umutsuzluğun bir göstergesi çünkü şu ana kadar çok az AB ülkesi Türkiye’den kısa süre içinde mülteci almaya hazır olduğunu açıkladı. 20 Mart tarihinden bu yana yaklaşık 2 bin 400 Suriyeli Yunanistan’a vardı” dedi.