Dünya Ya anlaşmasız çıkış ya ikinci referandum

Ya anlaşmasız çıkış ya ikinci referandum

16.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin AB’den ayrılık süreci bir kaosa doğru sürüklenirken, tam ters uçta bulunan iki seçenek ön plana çıktı: ‘Anlaşmasız Brexit’ ve ‘yeni bir referandum gerçekleştirilmesi’

Ya anlaşmasız çıkış ya ikinci referandum

Brexit anlaşmasının bazı maddelerini yeniden görüşmek üzere Brüksel’de temaslar yürüten İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Avrupalı liderlerden olumsuz yanıt alması, Brexit’in geleceğini belirsizliğe soktu. Sürecin, ne yönde gelişeceği konusunda tam anlamıyla bir kaos var. May’in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı anlaşmayı parlamentodan geçiremeyeceğini anlaması üzerine oylamayı iptal etmesinin ardından AB’nin de anlaşmada değişime yanaşmaması iki seçeneği ön plana çıkarıyor.

Haberin Devamı

Ya anlaşmasız çıkış ya ikinci referandum

The Times gazetesinde yer alan habere göre, Theresa May’in kabinesindeki üst düzey bakanlar anlaşmanın parlamentodan geçmeyeceğinden emin ve yeni bir referandum yapılmasını da içeren ihtimalleri tartışıyor. Bazı bakanların ikinci bir referanduma sıcak baktığı, bazılarının AB ile Norveç modelinde bir birliktelik istediği, bir çok bakanınsa anlaşmasız ayrılık için bastırdığı ifade ediliyor. Dolayısıyla kabine içinde dahi ciddi bir fikir ayrılığı bulunuyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ın da anlaşmasız ayrılık taraftarı olduğu belirtiliyor. Ancak anlaşmasız ayrılık ihtimali özellikle iş dünyasını büyük bir endişeye sürüklüyor. Böyle bir olasılığın ekonomik ve siyasi maliyeti son derece yüksek.

Haberin Devamı

‘Kesinlikle önlenmeli’

Reuters haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan bir bakan, anlaşmasız ayrılık ve yeni referandum seçeneklerinin ön plana çıktığını açıkladı. Açıklamada, “Anlaşmasız ayrılığına ne biz ne de halk hazır değil. B planı yok. En azından parlamentonun onayını alabilecek bir b planı yok” ifadeleri kullanıldı. Emeklilik Bakanı Amber Rudd ise, Daily Mail gazetesi için kaleme aldığı yazıda, Brexit’in tıkanma riskiyle karşı karşıya olduğunu ve herkesin bu durumdan endişelenmesi gerektiğini belirtti. Rudd, ‘anlaşmasız ayrılığın kesinlikle önlenmesi gerektiğini’ ve tüm milletvekillerini bunun olmasını engellemek için çalışmaya çağırdı.

Öte yandan Eski Başbakan Tony Blair’in yeni bir referandum çağrısına ilginç bir yerden destek geldi. AB’den ayrılma konusunda en büyük çalışmayı yapan ve bu söylemiyle çok ciddi oy toplayan UKIP eski lideri Nigel Farage, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Brexit konusunda iki buçuk yıl önceye göre çok daha ayrışmış durumdayız; bu yüzden ikinci referandumun yaklaştığını düşünüyorum” dedi.