Dünya Yıl dönümünde şafak nöbeti

Yıl dönümünde şafak nöbeti

21.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 45’inci yıldönümü dün KKTC’de coşkuyla kutlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen törenlere katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Kıbrıs halkının sevincini, coşkusunu ve haklı gururunu en samimi duygularla paylaştığını” ifade etti

Yıl dönümünde şafak nöbeti

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 45’inci yıldönümü dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) coşkuyla kutlandı. Başkent Lefkoşa’da, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 45’inci yılı dolayısıyla, Yavuz Çıkarma Plajı’nda toplanan binlerce kişi şafak nöbeti tuttu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Ada’daki ilk noktası olarak ayak bastığı Yavuz Çıkarma Plajı’nda on bini aşkın katılımcı, ellerinde meşalelerle, şafağı bekledi. Sessiz saygı bekleyişi ve duaların ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Bordo Bereliler, sembolik olarak denizden Türkiye ve KKTC bayraklarıyla çıkarak halkla kucaklaştı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaş uçaklarından dört F-16, Ada’da ilk kez gece uçuşu yaparak Şafak nöbetçilerini selamladı. Resmi kutlamalar için KKTC’de bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay vatandaşlara hitap etti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Lefkoşa’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Oktay, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile de görüştü. Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin birlik, beraberlik ve dayanışmasının hem topluma hem de tüm dünyaya doğru ve yerinde bir mesaj olarak iletildiğini söyledi. Oktay ayrıca Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ve  Başbakan Ersin Tatar ile görüştü.

Haberin Devamı

Harekâtın yıldönümü nedeniyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kıbrıs Türkü’nün kurtuluş ışığına kavuştuğu 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Harekâtı’nın 45. yıl dönümü kutlu olsun! Dün, bugün ve her zaman KKTC’yle birlikteyiz” dedi. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da, harekâtın yalnızca Türklere değil Rumlara da barış getirdiğini ifade etti.

Yıl dönümünde şafak nöbeti

Erdoğan’dan dikkat çeken KKTC mesajı: ‘Türk ordusu 45 yıl önce attığı adımı gerekmesi halinde yine atar’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’nın yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Kıbrıs’ı kendi vatanından ayrı tutmayan kahraman Türk ordusunun, Kıbrıs Türkü’nün canı ve güvenliği söz konusu olduğunda, 45 yıl önce attığı adımı gerekmesi halinde yine atmakta tereddüt etmeyeceğinden kimse şüphe duymamalıdır. Ada’nın ve bölgenin zenginliklerinin sadece kendilerine ait olduğunu zannedenler, bugün olduğu gibi gelecekte de karşılarında Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kararlılığını bulacaklardır” dedi. Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı vesilesiyle KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya mesaj gönderdi. Erdoğan’ın mesajı şöyle:

Haberin Devamı

AYNI ADIMI YİNE ATAR: Kıbrıs Türkü’nü barış ve özgürlüğe kavuşturan 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’nın 45. yıl dönümünde, Türk milleti ve şahsım adına Kıbrıs Türk Halkı’nın Barış ve Özgürlük Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutlarım. Türkiye, Barış Harekâtı’nı, Kıbrıs Adası’nın eşit sahiplerinden biri olan Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını korumak amacıyla gerçekleştirmiştir. Bu konudaki kararlılığımızı tüm dünya bugün de görmektedir. Kıbrıs’ı kendi vatanından ayrı tutmayan kahraman Türk ordusunun, Kıbrıs Türkü’nün canı ve güvenliği söz konusu olduğunda, 45 yıl önce attığı adımı gerekmesi halinde yine atmakta tereddüt etmeyeceğinden kimse şüphe duymamalıdır.

VAZGEÇİLMEYECEK: Barış Harekâtı 20 Temmuz 1974’te, uluslararası hukuka uygun bir biçimde, diplomasinin tüm yolları tüketildikten sonra gerçekleştirilmiştir. Kıbrıs meselesinde uluslararası meşruiyet, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da temel ilkelerimizin başında gelecektir. Kıbrıs’ta olası bir çözüm, ancak Kıbrıs Türkü’nün siyasi eşitliğinin teminat altına alındığı, güvenlik kaygılarının karşılandığı koşullarda gerçekleşecektir. Ada’daki gerçeklerin gereği olan bu hedeften hiçbir koşulda vazgeçilmeyecektir. Türkiye, her halükârda Kıbrıs Türkü’nün refahının, güvenliğinin ve geleceğinin garantisi olmaya devam edecektir.

Haberin Devamı

KARŞILARINDA TÜRKİYE’Yİ BULACAKLAR: Ada’nın ve bölgenin zenginliklerinin sadece kendilerine ait olduğunu zannedenler, bugün olduğu gibi gelecekte de, karşılarında Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kararlılığını bulacaklardır. Bu minvalde Türkiye, Ada’da adil ve kalıcı çözümün sağlanması için, Doğu Akdeniz’de gerginliğin değil, barışın hüküm sürmesi için tüm imkânlarını kullanacaktır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki dayanışmanın, Türk halkı ile Kıbrıs Türk halkının karşılıklı bağlılığının gücünü sorgulayanlar, ne kadar büyük bir yanılgı içinde olduklarını acı tecrübelerle anlamışlardır. Kıbrıs Türkü, Büyük Türk Milleti’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu gerçeği değiştirme hayali içinde olanlar beyhude bir amaç uğruna çabaladıklarını er ya da geç fark edeceklerdir. Bu duygu ve düşüncelerle, milli davamız uğruna canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükran ve saygıyla yâd ediyor, Kıbrıs Türk halkına barış, huzur ve mutluluklar temenni ediyorum.

Haberin Devamı

Yıl dönümünde şafak nöbeti

‘KKTC artık tanınmalı’

CHP lideri  Kemal Kılıçdaroğlu, twitter’dan, video paylaştı. Videoda Kılıçdaroğlu’nun, “1974 Kıbrıs Barış Harekâtı dış politikada attığımız en önemli adımlardan birisidir. Soydaşlarımız katledilirken kimse seyirci kalmadı. Şimdi Kıbrıs politikasının da artık değişmesi lazım. Yeni bir sürecin, yeni bir hamlenin atılması gerekiyor. KKTC’nin artık tanınması lazım. Türkiye’nin yeni bir siyaseti ve yeni bir hamleyi sürdürmesi gerekiyor” ifadelerine yer verildi. Videonun sonunda Kılıçdaroğlu’nun, “Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 45. yıl dönümü ve KKTC’nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlu olsun. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Genel Başkanım Bülent Ecevit ve KKTC’nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı saygıyla anıyorum” mesajı yer aldı.

Haberin Devamı

Yıl dönümünde şafak nöbeti