Dünya Yine uzlaşma çıkmadı...

Yine uzlaşma çıkmadı...

30.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından önemli Avrupa Birliği (AB) organlarının başına kimlerin geleceği konusunda görüşmeler sürüyor.

Yine uzlaşma çıkmadı...

Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve Konsey Başkanı Donald Tusk’ın haleflerinin kim olacağına ilişkin AB’nin güçlü ülkeleri arasında ciddi pazarlık söz konusu. Nitekim önceki gün AB liderleri, Brüksel’deki gayrıresmi buluşmada konuyla ilgili pozisyonlarını açıkladı. Özellikle AB’nin en önemli iki gücü Almanya ve Fransa arasında ciddi anlaşmazlık bulunduğu gözlemleniyor.

Haberin Devamı

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, merkez sağın adayı Manfred Weber’i destekliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise olası adaylar içinde Weber’in adını bile anmadı. Macron, Brüksel’de düzenlenen AB Gayrıresmi Liderler Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, 1979’dan bu yana ilk kez AP’de iki partiyle çoğunluk oluşmadığına dikkati çekti. “Spitzenkandidat sürecinin otomatik olmadığı konusunda mutabık kaldık” diyen Macron, en geç haziranda düzenlenecek zirvede 4 isim önereceğini belirtti.

“Spitzenkandidat”, AP seçimlerinde en fazla oyu alan siyasi grubun liste başı adayının seçilmesini öngörüyor. AB Konseyi başkanlığını devralacak kişinin AB Konseyi’nde ve AP’de çoğunluğu elde etmesi, güvenilir olması ve güçlü bir Avrupa’ya inanması gerektiğini ifade eden Macron, desteklediği isimler konusunda bilgi vermedi.