Dünya Yunan vekillerden şok itiraflar

Yunan vekillerden şok itiraflar

08.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yunan vekillerden şok itiraflar

Yunan vekillerden şok itiraflar

Milliyet, yabancı basın mensuplarıyla AB'nin nabzının attığı Brüksel'deydi. AP üyesi Yunan parlamenterler bile 'Türkiye haksızlık ediliyor' görüşünde

AVRUPA Parlamentosu'nda bize özel brifingler veren 5 ayrı Yunan parlamenter adeta "günah çıkardı." Parlamenterler, "Burası Atina değil, Brüksel. Dolayısıyla açık konuşalım. AB Türkiye'ye büyük haksızlık yapıyor. Türkiye'nin 1963'ten beri bağlantı anlaşması var ve bu anlaşmanın perspektifi tam üyelikti" dediler. Bir parlamenter haksızlık nedenini şöyle izah etti: "Türk işçisinden korkuyorlar. Bizim ise Türkiye'nin üyeliğinden çekinmememiz lazım, aslında tek korkmayacak ülke Yunanistan'dır".
Bir diğer parlamenter, daha da açık konuşuyor: "Ankara'nın suratına bir dizi şartlar fırlatıp, veto tehdidi savuruyoruz. Bu, aslında yenilgi psikolojisi içeren bir tavır. AB'nin önşartları da anlamsız. Kürt sorunu diyor, yani biz Türkiye'nin bölünmesini talep ediyoruz. Kıbrıs sorunu diyoruz, ancak Türkiye'nin ordusunu adadan çekmesine imkan var mı?"

Yunan parlamenterler ayrıca, Atina'nın, hafta sonundaki AB zirvesine "vetoyu kaldırmayı" düşündüğünü belirtiyorlar. Son durumu şöyle izah ediyorlar:
"Dönem başkanı Lüksemburg'un önerisine göre kurulması planlanan Avrupa Konferansı'nda Türkiye'nin katılması öngörülecek, ancak somut bir üyelik perspektifi bulunmayacak. Bu öneriyi daha önce veto edeceğini beyan eden Yunan hükümeti, zannediyoruz, daha çok Kıbrıs'ın üyeliği sürecinin gidişatından endişe ediyor. Dolayısıyla, Kıbrıs'ın üyelik sürecinin engellenmeyeceği, diğer AB ülkeleri tarafından garanti edilirse, Atina kararı veto etmeyecek".
Yunan parlamenterler, "devamlı veto" politikasının ülkelerine getirdiği zarardan da sözederek, "Yunanistan şimdiye kadar AB'den 24 milyar dolar aldı. bir aile içinde, zengin fertler mütemadiyen birşeyler isteyen fakir fertlerden çok rahatsız olur" ifadesini kullandılar.
AB Komisyon yetkililerinin Türk - AB ilişkileri konusundaki tavırları şöyle özetlenebilir: "Türkiye'yi çok ama çok yakınımızda istiyoruz ancak üye istemiyoruz".
Kıbrıs'ın AB üyeliği konusunda iyimser değiller. Komisyon yetkilileri "adada siyasi sorun var, dolayısıyla üyeliği çok zor" diyorlar. Yunanlı Avrupa Parlamenterleri ise aynı konuda: "Üyelik müzakereleri başlayacak, ancak sonuçlanacak anlamına da gelmiyor. Önce Kıbrıs sorununun çözülmesi lazım. AB, Kıbrıs ile beraber sorununu da sırtlamayı istemiyor, dolayısıyla önümüzdeki dönem çözüm için gerçekten yoğun bir çaba sarfedilecek".
Bir Yunanlı parlamenter ise endişesini şöyle dile getiriyor: "Kıbrıs, sorunu çözülmeden üye olamaz deniyorsa, Türkiye niçin çözüme yardım etsin?" Bir diğeri ise günah çıkarmayı şöyle sürdürüyor: "Unutmayalım, Türkler de Kıbrıs'ta kötü muamele gördü".