Dünya Zelenskiy'den kritik kararname! İlhak için harekete geçti

Zelenskiy'den kritik kararname! İlhak için harekete geçti

04.10.2022 - 22:23 | Son Güncellenme:

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın, Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u ilhak kararlarını reddeden bir kararnameye imza attı.

Zelenskiyden kritik kararname İlhak için harekete geçti

Rusya'nın, Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'la ilgili Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den önemli bir adım geldi. Zelenskiy tarafından imzalanan kararnameye göre Rusya'nın ilhak kararları reddedilirken bu toprakların Ukrayna toprakları olduğuna vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Kararnamede Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş devlet sınırları içinde toprak bütünlüğünü yeniden kurma ve koruma konusunda devredilemez egemenlik hakkını da teyidine vurgu yapılırken, uluslararası hukuk kurallarının altı çizildi. Kararnamede, 28 Ocak 2003 tarihli Ukrayna-Rus devlet sınırının belirlenmesi yönünde yapılan anlaşmaların ve Viyana Sözleşmesi'ne bağlı anlaşmaların feshedilemeyeceği hatırlatıldı.

Zelenskiy, daha önce Putin ile müzakereyi reddeden kararnameyi imzalamıştı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyinin hazırladığı, Rusya'nın Ukrayna'daki 4 bölgeyi ilhak etmesine karşı alınacak tedbir maddelerini içeren kararnameyi imzalamış, Ukrayna Devlet Başkanlığının internet sitesi üzerinden yapılan açıklamaya göre kararnamenin ilk maddesinde "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere yapılamaz" ifadesine yer verilmişti.

Haberin Devamı

ABD’DEN UKRAYNA’YA 625 MİLYON DOLARLIK EK ASKERİ YARDIM

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin Ukrayna’ya 625 milyon dolarlık ek askeri yardım yapacağını bildirdi. Son yardım paketi ile ABD’nin Ukrayna'ya yönelik askeri yardımları 17,5 milyar doları aşmış oldu.

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik askeri yardımları devam ediyor. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin telefonda görüştüğü aktarılarak, Biden’ın ABD'nin Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki ilhaklarını asla tanımayacağının altını çizdiği ifade edildi.

Açıklamada, “Başkan Biden, bugün HIMARS topçu sistemleri, mühimmat ve zırhlı araçlar dahil olmak üzere ek silah ve teçhizatı içeren yeni bir 625 milyon dolarlık güvenlik yardım paketinin sağlanması da dahil olmak üzere, Rus saldırganlığına karşı kendisini savunduğu sürece Ukrayna'yı desteklemeye devam etme sözü verdi” denildi. Başkan Biden’ın ABD'nin Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki ilhakına destek sağlayan herhangi bir kişi, kuruluş veya ülkeye ciddi yaptırımlara uygulamaya hazır olduğu belirtilen açıklamada, Biden’ın İstanbul’da imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Biden’ın Ukrayna'nın özgürlüğü ve demokrasisi için uluslararası girişimlerinin devam ettiğini kaydettiği aktarıldı.

Haberin Devamı

ABD’den Ukrayna’ya 22’nci askeri yardım paketi

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, söz konusu yardım paketinin Ağustos 2021'den bu yana Ukrayna’ya sağlanan 22’nci askeri yardım paketi olduğu belirtilerek, söz konusu yardım paketinin ABD Savunma Bakanlığı envanterlerinden sağlanacağı aktarıldı. Açıklamada, Ukrayna'ya yönelik toplam ABD askeri yardımının 17,5 milyar doları aştığına dikkat çekildi.