Dünya ‘Zengin’ çöpünü geri gönderiyor

‘Zengin’ çöpünü geri gönderiyor

29.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Filipinler ve Kanada arasında ‘savaş tehdidine’ kadar varan plastik atık sorunu için bir adım da Malezya’dan geldi. Zengin ülkelerin çöplerini reddeden Malezya, 3 bin ton plastik atığı geldikleri yerlere geri gönderecek

‘Zengin’ çöpünü geri gönderiyor

‘Merhamet göstermeyeceğiz’

Haberin Devamı

Malezya Enerji, Teknoloji, Bilim, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Yeo Bee Yin, illegal yollarla ülkeye sokulan 60 konteyner dolusu çöpün geri gönderileceğini açıkladı. Ülkenin ana limanı olan Port Klang’da incelemelerde bulunan Yin, konteynerlerın sahte beyanlarla ve yasa dışı yollardan ülkeye sokulduğuna dikkat çekti. Malezya çevre kanununun açıkça ihlal edildiğini söyleyen Bakan, “Gelişmiş ülkeleri plastik atık yönetimini gözden geçirmeleri ve çöplerini gelişmekte olan ülkelere göndermeye son vermeleri konusunda uyarıyoruz. Eğer Malezya’ya göndermeye devam ederseniz, onları geri yollayacağız, hem de hiç merhamet göstermeden” dedi.

14 ülke tespit edildi

Malezya istenmeyen atıktan sorumlu olan ve aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya ve Avustralya’nın da olduğu en az 14 ülke tespit ettiklerini açıkladı. Yeo Bee Yin, sadece İngiltere’de bir şirketin son 2 yılda Malezya’ya 50 bin ton plastik atık gönderdiğini söyledi. Hükümetlere bu tarz şirketleri araştırma uyarısı yapan Bakan, ayrıca gelişmiş ülkelerde yaşayan halklara da duyarlı olma çağrısında bulundu. Yin, bu ülkelerdeki insanların atıklarının geri dönüştürüldüğünü sandığını ve sorunun farkında bile olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Zengin’ çöpünü geri gönderiyor