Gündem Dünyaca ünlü deniz hukuku uzmanı Türkiye’de konferans verdi

Dünyaca ünlü deniz hukuku uzmanı Türkiye’de konferans verdi

26.01.2017 - 17:04 | Son Güncellenme:

Dünya denizlerinde uluslararası hukuk sorunlarını çözmesiyle tanınan sayılı sualtı arkeolojisi hukuk uzmanlarından Avukat James Goold Türkiye’ye gelerek iki konferans verdi.

Dünyaca ünlü deniz hukuku uzmanı Türkiye’de konferans verdi

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul

Haberin Devamı

Deniz ve sualtı tutkunlarının ilgiyle izlediği konferanslarda konuşan İNA(Institute of Nautical Archaeology)Direktörü Goold, Türkiye’nin sualtı zenginliğine dikkat çekerken dünyanın en eski batığı olduğu düşünülen Uluburun batığı kazısında da görev aldığını söyledi. Tina(Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı) davetlisi olarak gelen Goold, Siyah Kuğu adlı gemi batığının hazinesini İspanya’ya geri kazandırmasıyla tanınıyor.

Dünyaca ünlü deniz hukuku uzmanı Türkiye’de konferans verdi

Sualtı kültürel mirasının korunması

ABD-Washington D.C. de faaliyet gösteren uluslararası avukat James Goold, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın davetlisi olarak İstanbul’a geldi. Şimdiye kadar iç denizlerde ve okyanuslarda uluslararası deniz hukukunu ilgilendiren pek çok sorunu çözen Goold, önce Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde bir sunum yaptı. Sualtı kültürel mirasının korunmasına yönelik tavsiyelerde buluna Goold, 1750’de batan Guerra La Galga, soğuk savaş döneminde denize düşen İngiliz F4U, 1641’de batan Marcharat Royall, 1915’te batan Ancona gibi batıkların uluslararası sorunlarıyla ilgilenirken karşılaştığı ilginçlikleri anlattı. İspanya, Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık hükümetlerinin aralarında bulunduğu birçok ülkeyi batık gemilerinin hazine avcılığı ve diğer izinsiz müdahalelerden ve tahrip olmaktan korunması ve geri kazandırılması konusunda temsil eden Goold, İspanya’ya ait Siyah Kuğu adlı batık gemisi için özel bir konuşma yaptı. Goold, Atlantik Okyanusu’nda 250 yıl önce batan Nuestra Senora de las Mercedes adlı gemiden çıkan 17 tonluk altın ve gümüşün İspanya’ya nasıl geri kazandırıldığını anlattı. Goold, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in kurduğu Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) için Rahmi M. Koç Müzesi’nde ki Fenerbahçe Vapuru’nda da bir konuşma yaptı. Goold’u davet eden TİNA Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, deniz hukuku konusunda çok saygın bir hukukçu ve sualtı arkeoloğunu Türkiye’de dinlemekten gurur duyduklarını söyledi.