Dünyaca ünlü müzisyenler festivalde buluştu

Festivaller, şehirlerin, aydınlık yüzleridir. Her yapılan etkinlikte, şehirler canlanır. Festival denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri de Antalya’dır. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen, Antalya Uluslararası Piyano Festivali de 14 Ekim tarihine kadar, sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Bu yılki festivalin bir diğer özelliği ise konserlerin EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor olması.

Açılış gecesinde piyanonun genç dehası piyanist Zhang Zuo, orkestra şefi Gürer Aykal yönetimindeki Akdeniz Filarmoni Orkestrası ile birlikte muhteşem bir konser verdi. Konser öncesi Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konuşmasında, “Mesaj ortamın kendisidir, dolayısıyla zaten ortam da sözünü veriyor.” diyerek izleyicinin sıcak ilgisine atıfta bulundu.

Haberin Devamı

Yoğunluğu nedeniyle, eşi Ebru Türel ile evlilik yıldönümlerini kutlayamayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in, konseri, eşi nezdinde tüm kadınlara armağan etmesi kadın izleyiciler için de hoş bir sürpriz oldu.

Sohbetimiz sırasında Zhang Zuo, Antalya’da konser vermekten ve seyircinin yakın ilgisinden dolayı mutlu olduğunu belirtti. Sevdiği pek çok besteci olduğuna değinen sanatçı, müzik zevkinde de zamanla değişiklikler olduğunu anlattı. Son zamanlarda Shubert ve Brahms'a ilgi duyduğundan söz eden Zuo, daha çok senfoni ve oda müziği dinlediğini söyledi.

Bir Gürer Aykal klasiği…

Şef Gürer Aykal konserlerde muhakkak bir Türk besteciye yer verir. Bu defa konserin ikinci yarısında Ferit Tüzün'ün Anadolu sesleriyle süslü, Türk Kapriçyosu vardı. Ardından orkestra Rimski Korsakov’un İspanyol Kapriçyosu’nu çaldı.

Hayranlığımı kendisiyle sohbetimiz esnasında da gizleyemediğim değerli orkestra şefi Gürer Aykal aynı zamanda 17. Antalya Piyano Festivali sanat yönetmeni. Aykal, bu yılki festivalin Expo 2016 Antalya’da çok büyük bir salonda gerçekleştiğini ve burayı ziyarete gelen yerli yabancı turistlerin de konserleri izleyeceğini düşünerek programı herkesin sevebileceği eserlerden oluşturduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"Dünyanın içinde bulunduğu sorunlar müzik ile çözülebilir"

Gürer Aykal ile sohbet ederken Mozart'a olan sevgisini sorduğumda, "Eğer tüm insanlar Mozart’ı tanır ve bilirse bugün dünyada yaşanan sorunların yarısı yok olur. Bir enstrüman çalmayı biliyorsanız ve o enstrüman ile Mozart çalmayı denerseniz pozitif yönde farklı bir bakış açınız olacağını düşünüyorum. Zamanında Bush ve Saddam, Mozart çalabilselerdi, hatta birlikte çalabilselerdi, bugün dünya daha farklı olurdu. Dünyanın içinde bulunduğu sorunlar aslında müzik ile çözülebilir" dedi.

Programda neler var?

Dünyaca ünlü müzisyenleri ağırlayan festivalde 25 Eylül tarihinde Manolo Carrasco “Flamenko Tutkusu” yer alacak. 1 Ekim’de Julian Rachlin, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte sahne alıyor. Son 25 yılın en iyi keman virtüözlerinden olan Julian Rachlin aynı zamanda dünyanın sayılı orkestralarını yönetmeye devam ediyor. 7 Ekim tarihinde ise Darrell Ang – Gökhan Aybulus - Antalya Devlet Senfoni Orkestrası konseri var.

Haberin Devamı

Festival 14 Ekim tarihinde Şef Gürer Aykal yönetiminde, Roberto Cominati ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası konseri ile sona erecek.

Twitter: https://twitter.com/seraptorun73

Instagram:https://www.instagram.com/seraptorun/