Gündem Dünyada en az Türkler gülüyor!

Dünyada en az Türkler gülüyor!

28.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gallup araştırma kurumunun anketine göre, ‘Dün gülümsediniz mi ya da kahkaha attınız mı’ sorusuna en çok Türkler ‘hayır’ yanıtını verdi

Dünyada en az  Türkler gülüyor

ABD merkezli kamuoyu araştırma kurumu Gallup’un anketinde, Türkiye 148 ülke arasında mutluluğunu en az dışa vuran ülke oldu. Gülümseme ve kahkaha atmada dünya ortalamasının yüzde 75 olmasına rağmen Türkiye’deki oranın sadece yüzde 43 olması dikkat çekti. Türkiye’nin ardından en çok gülen diğer ülkeler Sırbistan ve Tunus oldu.

Haberin Devamı

Ankete katılan kişilere, bir önceki gün yaşadıkları olumlu ya da olumsuz duygular ve tecrübeler soruldu. Anketten elde edilen veriler sonucunda ‘en duygusal ülkeler listesi’ oluşturuldu. Türkiye, en duygusal ülkeler sıralamasında 148 ülke arasında 102’inci sırada yer aldı.

Ankete katılanlara önceki gün ‘öfke, stres, üzüntü, fiziksel acı ya da endişe’ gibi olumsuz duygular hissedip hissetmedikleri soruldu. Olumlu duyguları ölçmek için de ‘Dün yeterince dinlendiniz mi?’, ‘Size saygılı davranıldı mı?’, Keyif aldınız mı?’, ‘Gülümsediniz mi ya da kahkaha attınız mı?’, ‘İlginç bir şey yaptınız mı?’ soruları yöneltildi.

102’inci sırada yer alan Türkiye’de insanların yüzde 46’sının bu sorulara ‘evet’ yanıtı verdiği aktarıldı. Türkiye ayrıca günlük hayatta en az pozitif tecrübe yaşayan üçüncü ülke oldu.

Haberin Devamı

En duygusal Latinler

Dünyadaki en duygusal ülkeler sıralamasına Güney Amerika damga vurdu. En duygusal ilk üç ülke Bolivya, El Salvador ve Ekvador olurken, Asya ülkesi Filipinler ve bir başka Latin Amerika ülkesi Nikaragua onları takip etti. En az duygusal ülkeler listesinde ise ilk üçü Bangladeş, Azerbaycan ve Gürcistan oluşturdu. En az duygusal ülke sıralamasında ise eski Sovyetler Birliği ülkelerinin yoğunluğu dikkat çekti.

Dünyada en az  Türkler gülüyor
Mutluluk kültürel

Güney Amerika ülkelerinin dünyanın en duygusal 10 ülkesinden 7’sini oluşturması duygu yoğunluğunun kültürel bir faktör olduğu şekline yorumlandı. Azerbeycan, Ermenistan, Gürcistan, Belarus, Litvanya ve Rusya gibi eski Sovyetler Birliği ülkeleri ise en az duygusal ülkeler arasında yer aldı. Sağlık ve ekonomik koşulların kötüleşmesi olumsuz duygulara neden olurken, sosyal ilişki ve özgürlük duygusunun olumlu duygulara neden olduğu ifade edildi. Sivil savaşın yıktığı Suriye, ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan ve yoğun çatışmaların yaşandığı Sudan gibi ülkelerde olumsuz duyguların son yıllarda büyük bir artış gösterdiği vurgulandı. ABD’de insanların yüzde 56’sı, İspanya ve Yunanistan’da yüzde 54’ü, Fransa’da yüzde 51’i, Almanya’da ise yüzde 50’si gün içerisinde yoğun duygulara sahip.

Haberin Devamı

Ankette, ülkelerin gülmek, eğlenmek gibi olumlu ve üzülmek, stres gibi olumsuz genel insan duygularının toplamda ne kadar sıklıkla yaşadığının öğrenilmesi amaçlandı. Katılımcılara ekonomik durumları ya da ülkelerindeki temel sağlık ve eğitim hizmetlerinin kalitesi gibi sorular sorulmazken sadece kişilerin günlük hayattaki deneyimleri hesaba katıldı.