Gündem Dünyada en fazla mülteci Türkiye’de

Dünyada en fazla mülteci Türkiye’de

21.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Frontex’in başında bulunan Leggeri, “AB’nin Türkiye’ye destek olması lazım” derken, Türkiye’den Yunanistan’a göçte bu sene yüzde 500 artış yaşandığını söyledi

Dünyada en fazla  mülteci Türkiye’de

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) bugün açıkladığı veriler Türkiye’nin dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülkesi olduğunu gözler önüne sererken Milliyet’e konuşan Frontex’in (Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi) başında bulunan Fabrice Leggeri, Avrupa’ya en fazla kaçak sınır geçişinin Türkiye’den yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

“Özellikle Türkiye ile Yunanistan arasındaki geçişler daha önce gördüğümüz Libya ile İtalya arasındaki geçişlerin yerini aldı. Çünkü Türkiye’de Suriyeli mültecilerin sayısı 1.7 milyonu buldu ve hem coğrafi olarak hem de rakamsal olarak duruma baktığımızda bu artış son derece mantıklı görünüyor” diyen Leggeri, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de 1.7 milyondan fazla Suriyeli varken eğer Avrupa Birliği’nde (AB) 4 bin Suriyeli varsa bizim Türkiye ile işbirliği yapmamız gerekiyor. Şu anda Ankara ile temaslarımız var ve en kısa zamanda Ankara’ya bu konuda bir işbirliği için görüşmeye geleceğiz.”

Leggeri ayrıca Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’ın; Bulgaristan’da ortak bir sınır ofisi kurmaya hazırlandıklarını belirterek bu oluşuma da istendiğinde destek verileceğini sözlerine ekledi. Leggeri, Yunan Adaları’na geçen mültecilerin Suriyeli olanlarına hızla bir aylık oturum izni verilirken, diğer ülkelerden gelenlerin durumlarının dikkatle incelendiğini ve sadece ekonomik amaçlarla gelenler tespit edildiğinde ülkelerine gönderildiklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

2014’te 59.5 milyon kişi yerinden edildi
UNHCR’nin ve Frontex’in bu konudaki son verileri de oldukça çarpıcı:
Dünyada yer değiştirme rakamları bugüne kadar kaydedilen en üst seviyede. 2014’te 59.5 milyon kişi yerinden edildi. Bu sayı geçen sene 51.2 milyon idi; 10 sene önce ise sadece 37.5 milyondu.
Şu anda dünyada her 122 kişiden biri mülteci.
Dünyadaki mülteciler, sığınma arayanların rakamlarını topladığımızda dünyanın en büyük 24. nüfusuna sahip ülkesi haline geliyor.
Türkiye 2014’te Suriyeli mültecilerin akınıyla birlikte dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke konumuna geldi. Suriye’de 7.6 milyon kişi ülke içinde, 3.88 milyon kişi de yurtdışına mülteci
olarak gitti.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Akçakale’den ise son mülteci dalgasında 23 bin 135 mülteci Türkiye’ye geldi. Bunların yüzde 70’ini kadın ve çocuklar oluşturuyor. BM verilerine göre Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 1 milyon 772 bin 535.
Türkiye’den Suriye’ye deniz yoluyla bu sene yaklaşık 55 bin mülteci geçti. Bu sayı geçen sene aynı dönemde 8 bin civarındaydı. Bu da yaklaşık yüzde 500’lük bir artışa tekabül ediyor.
Midilli’ye gidenlerin sayısı 21 bin 600; Sakız Adası’na 9 bin 400; Kos’a 8 bin 900; Leros’a 3 bin 900; Sisam’a 3 bin 500. Bunların yüzde 60’ını Suriyeliler, geri kalanını Afganistan, Irak ve Somalililer oluşturuyor.

Yazarlar