Dünya Dünyadan tebrik yağdı

Dünyadan tebrik yağdı

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin sonuçlarının açıklanması sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dünyadan tebrik yağdı. İlk kutlayan ise, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev oldu

Dünyadan tebrik yağdı

Türkiye’de dün gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dünya liderlerinden tebrik telefonları ve mesajları yağdı. Erdoğan’ı ilk kutlayan lider ise, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 24 Haziran seçimlerindeki zaferinden dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Aliyev, henüz kesin sonuçlar açıklanmamış olsa da, açılan sandıklar sonucunda seçimin galibinin şimdiden belli olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ilk kutlayan Avrupa Birliği üyesi ülke lideriyse Macaristan Başbakanı Viktor Orban oldu.

Haberin Devamı

‘Tarihi bir karar’

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani de, seçimlerdeki başarısından dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik edenler arasında yer aldı. Yetkililerden alınan bilgiye göre, Temim, seçimlerdeki başarısı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tebriklerini iletti. Pakistan meclisinde en büyük gruba sahip PML-N’nin lideri ve Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif’in yanı sıra Filistin Lideri Mahmud Abbas da, Erdoğan’ı telefonla arayarak tebriklerini iletti. Hamas yöneticilerinden İzzet er-Rişk ise, Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerindeki başarısından dolayı Erdoğan, Ak Parti ve Türk halkını tebrik ettiğini belirtti. Rişk, Erdoğan ve Ak Parti’nin kazanmasını, “Türkiye’nin hak ettiği zafer” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Şahbaz Şerif, yaptığı açıklamada Türk halkının tarihi bir karar verdiğini belirterek, “Türk halkı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü ve kararlı liderliğiyle mükemmel kamu hizmetini tescillemiştir” ifadelerini kullandı. Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin de, bir açıklamayla, seçim başarısından dolayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. Hüseyin’in açıklamasında, seçimlerdeki katılım ve barışçıl ortamın, demokrasiye verilen değeri ve kurumlarının gücünü gösterdiği kaydedildi. Aynı açıklamada, “Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde büyüme ve refah yolunda ilerleyeceğini umuyoruz. Pakistan ile Türkiye arasındaki tarihi ve eşi görülmemiş ikili ilişkilerin güçlenmeye devam edeceğine inanıyoruz” denildi. Erdoğan’ın seçim zaferiyle ilgili bir açıklama da MMA Genel Başkan Yardımcısı ve Pakistan Cemaat-i İslami Başkanı Siraj Hak’tan geldi. Peşaver kentindeki mitingde konuşan Hak, “Tayyip Erdoğan Türkiye’de seçimi kazandı. Kendisini tebrik ediyoruz” dedi.

‘İlişkilerimiz gelişecek’

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in yanı sıra Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de, seçimlerdeki başarısı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik edenler arasında yer aldı. İzzetbegoviç, yazılı açıklamasında da Erdoğan’ı seçimlerde aldığı önemli zafer dolayısıyla tebrik etti ve “Aldığınız destek ve kazandığınız bu zafer, Türkiye’yi doğru istikamette yönettiğinizin Türk halkı tarafından da görüldüğünün açık kanıtıdır. Türkiye liderliğinizde ulusal ve siyasi bir afirmasyon, ekonomik kalkınma yaşayarak, dünya güçleri arasında hak ettiği yere ulaşmıştır” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin dış politikada da haklarından mahrum bırakılan insanlar için mücadeleyi sürdüreceğine inandığını kaydeden İzetbegovic, “Bu nedenle sizin zaferiniz sadece Türkiye’de değil, Müslüman dünyasının genelinde kutlanmaktadır. Sizin zaferiniz bizleri de mutlu etmektedir. Zira Türk halkını ve bizzat sizi, ülkemizin büyük bir dostu olarak görmekteyiz. Ülkelerimizin ve halklarımızın iyiliği doğrultusunda, dostane ilişkilerimizi geliştirmeyi sürdüreceğimize inancım tamdır” dedi.

Haberin Devamı

Kuveyt Emiri Eş-Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın yanı sıra Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge Ivanov da, seçim başarısından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik eden liderler arasında yerlerini aldı.

Haberin Devamı

Öte yandan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Gine Dışişleri Bakanı Mamadi Toure, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak, Ak Parti’nin seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik etti.

İİT’den kutlama

İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov, seçimlerdeki başarısı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. İskandarov, yaptığı yazılı açıklamada, İİT Gençlik Forumu adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, seçim başarısı dolayısıyla tebrik ettiğini bildirdi. Elşad İskandarov’un açıklamasında, “Sayın Cumhurbaşkanı, Kudüs-İslam Alemi Başkenti Fahri Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin tarihi seçimini kararlı şekilde kazanmasını tebrik eder, kardeş Türkiye, Türk dünyası ve İslam alemi için hayırlara vesile olmasını temenni ederiz” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

‘Güçlü başkanlık dönemi’

Seçimlerin sonuçları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seçimlerdeki zaferi, uluslararası ajansların yanı sıra basın-yayın kuruluşlarında ve gazetelerde de önemli haberler arasında yer aldı. Reuters haber ajansı, özellikle oy verme işlemi sona erdikten sonra sonuçları kısa aralıklarla sürekli olarak dünyaya duyururken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 15 yılın ardından iktidarını sürdürmeye devam edeceğine dikkat çekti, Türkiye’nin güçlü başkanlık sistemine
geçiş yapacağını vurguladı.

Associated Press (AP) ajansı da, tüm dünyaya Türkiye’de gerçekleşen seçimlerin sonuçlarını ve Erdoğan’ın zaferini duyurdu. AP ajansı, seçim öncesine ilişkin bilgiler de verirken, Erdoğan’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra ülkeyi en uzun süre yöneten lider olduğunu da vurguladı.

Financial Times gazetesi de, seçimin sonuçlarını ve Erdoğan’ın zaferini duyururken, bu sonuçlarla, Cumhurbaşkanı’nın sadece görev süresini 5 yıl uzatmakla kalmayıp, başbakanlık makamına gerek kalmayacak güçlü yönetim sisteminin de
başına geçtiği yorumunu yaptı.