Tatil Dünyanın en büyük festivallerinden biri Soçi'de...

Dünyanın en büyük festivallerinden biri Soçi'de...

25.10.2017 - 12:53 | Son Güncellenme:

1947’den beri dünyanın çeşitli kentlerinde farklı aralıklarla gerçekleştirilen Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali'nin 19.su bu yıl Rusya'nın Sochi kentinde yapıldı. Çok renkli görüntülere sahne olan festival bir çok kültürün kendini tanıtması için büyük bir organizyon olarak kayda geçti.

Dünyanın en büyük festivallerinden biri Soçide...

Uğur Ugan-Sochi

Haberin Devamı

Rusya'nın şirin bir Karadeniz kenti olan Sochi'ye iner inmez tüm kentin festival havasına büründüğü göze çarpıyor. Havaalanında sizi karşılayan gönüllülerin enerjik ve güleryüzlü yaklaşımı soğuk havaya rağmen içinizi ısıtan ilk şey oluyor. 1 hafta boyunca dünyanın bir çok yerinden gelen farklı kültürlerin kendini ifade etmesi için büyük bir platform oluşturduğu bu festival bir nevi dev bir gösteri alanına dönüşüyor.

180 ülkeden 25 bin katılımcının geldiği Rusya'nın Sochi kentindeki 19. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 1 hafta boyunca bu kenti karnaval yerine çevirdi. Kültürel, sanatsal, teknolojik sunumların kendine ifade şansı bulduğu bu ortamda dünya gençlerinin neler yapabileceği gözler önüne serildi. Festival kapsamında yarışmalar, renkli geçitler, fuar, seminer ve dersler verildi. Gençlerin sorunlarının tartışıldığı platformların yanı sıra, kültürel workshopların katkı sunduğu festival bu yönüyle de dikkat çekici.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük festivallerinden biri Soçide...

Festival boyunca göze çarpan detay bu kadar gencin olduğu bir yere göre hiç bir kargaşa ve kaotik bir olayın yaşanmaması. Güvenlik önlemlerinin de yoğun bir şekilde hissedilmesi dışında gençlerin de oldukça kontrollü oldukları seziliyor. Politik platformların çokluğuna rağmen temel bir asayiş hakim.

Bir diğer dikkat çekici unsur ise organizyona katılan gönüllülerin işlerini oldukça severek yapıyor olması. Soğuk havaya rağmen saatlerce ayakta bekleyen ve gülümsemesini hiç yitirmeyen gönüllüler festival boyunca en büyük takdiri hakettiler.

Festivalin gerçekleştirldiği ve etkinliklerin gerçekleştirildiği Olimpik Park ise göz kamaştırıcı. Günümüz teknolojisiyle harmanlanmış görkemli devasa binaların modern mimariyle beraber oldukça ihtişamlı ve estetik duruyor. Spor komplekslerinden, kültürel merkezlere kadar park boyunca izole edilmiş bir başka dünyanın içinde gibi hissediyorsunuz kendinizi. 2018 Dünya Kupası'na evsahipliği yapacak Rusya bu yönüyle de şimdiden ilgiye değer.

Dünyanın en büyük festivallerinden biri Soçide...

Sochi kenti ise genellikle Rus zenginlerinin tercih ettiği bir tatil kenti olduğunu hissettiriyor baştan aşağı. Uzun sahil şeridinin sarmaladığı kentte plajlar, sahil boyunca sıralı mekanlar ve eğlence hayatının hareketli olduğu görülüyor. Merkezde Rus mimarisin yarattığı görkemli binaların olduğu şehir, sahil kesiminde ise şirin yapılarla süslü.

Haberin Devamı

Olimpiyat Merkezindeki Bolshoy Sport Arena'da gerçekleştirilen kapanış gösterisine ise Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı. Kapanışta Rus gençliğini ve dünya gençliğini temsilen konuşmalar yapıldı.

Ünlü Rus müzik gruplarının ve dans gruplarının performanslar sergilediği, hep bir ağızdan şarkıların söylendiği kapanış gösterisine on beş bin kişi katıldı.

Organizyon Komitesi Üyesi Olga Evko festivalle ilgili şu düşüncelerini dile getirdi;

"Buradaki duygular anlatılamaz. 188 ülkeden yaklaşık 30 000 öğrenci ve gencin biraraya gelmesi etkileyici bir olay. Burada genç nesiller ilgi alanlarını sunuyorlar. Festivale ilgi çok yüksekti, çocuklar birçok etkinlikte yer aldılar. Devlet Başkanı Vladimir Putin festivali dört kez ziyaret etti ve kişisel olarak öğrencilerle konuştu. Bu festival sayesinde Rusya kendisini misafirperver bir ülke olarak göstermiştir."

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük festivallerinden biri Soçide...

Dünyanın dört bir yanından bu kente gelen gençlerin festivalle ilgili görüşleri ise şöyle;

"Bu festival gerçekten dünyanın birçok yerinden genci bir araya getirip birbirlerini tanıma fırsatı verdiğini düşünüyorum. Herşey gerçekten süperdi. Fildişi sahilinden sevgilerle !"
Cedric Lord (Fildişi Sahili)

" Böyle bir büyük organizasyona ilk defa katılıyorum bu kadar büyüleyici olacağını hiç düşünmemiştim. Özellikle kapanış seranomisinde ki müzik grupları ve dans gösterileri muhteşemdi ! "
Andrien (Fransa)

"Kapanış festivali gerçekten etkileyiciydi, özellikle müzik gruplarının özel şovları okunan şahane şiirler ve gönüllü arkadaşların yaptığı koreografi dansları büyüleyiciydi. Gerçeği söylemek gerekirse bu kadar kalabalık bir grubun senkronize bir şekilde dans edebileceğini düşünmüyordum ama gençler istedikten sonra hiçbirşeyin imkansız olmadığını gördük, zaten festivalinde ana amacı bunu kanıtlamak değil miydi ?"
Johnson (Pakistan)

Haberin Devamı

"Festival gerçekten çok güzeldi, kendim gönüllü olarak görev aldım, Türkiye’den gelen katılımcı arkadaşlarımı görünce festival benim için daha bir anlamlı oldu. Güzel dostluklar, unutulmaz anılarımız oldu. Bir daha ki festivalin dört sene sonra olması üzücü ama bu festivalin bize kazandırdıkları gerçekte çok büyük. Bir daha ki festivali dört gözle bekliyoruz."
Nusret Kırıtoğlu (Türkiye)