Yalova DÜNYANIN EN BÜYÜK GEOFİT BAHÇESİ SUSUZLUKTAN KURUYACAKTI

DÜNYANIN EN BÜYÜK GEOFİT BAHÇESİ SUSUZLUKTAN KURUYACAKTI

20.04.2015 - 16:17 | Son Güncellenme:

.

DÜNYANIN EN BÜYÜK GEOFİT BAHÇESİ SUSUZLUKTAN KURUYACAKTI

Şehir şebekesinden aldığı su ile dünyanın en büyük geofit bahçesindeki çiçekleri sulayan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, belediyenin kendilerine uyguladığı su tarifesinden şikayetçi. Enstitü Müdürü Yılmaz Boz, "Dünyada araştırma yapan kuruluşlara inanılmaz ayrıcalık tanınırken, belediye bize su tonunu 5,5 liraya veriyor" dedi.
Türkiye Geofit Bahçesi, ülkedeki ilk dünyandaki en büyük geofit bahçesi olma özelliğini taşıyor. Bahçenin açılmasıyla birlikte Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün sulama suyuna ihtiyacı arttı. Geçtiğimiz günlerde İl Koordinasyon Kurulu’nda konuyla ilgili konuşan Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, “Enstitümüz Türkiye’nin en büyük merkez araştırma enstitüsüdür. Sulama suyu olarak yüzey göletlerimizden, kuyularımızdan yararlanıyoruz. Bilindiği gibi geçen yılın sonunda dünyanın en zengin geofit bahçesini açtık. Otomasyondan dolayı burayı sulama ihtiyacı oldu. Biz bu sulamayı belediyeden sağlıklı suyla yapıyoruz. Belediye bize su tonunu 5,5 liraya veriyor. Böyle bir rakamın kabul edilir yanı yok” diye konuştu.
Konuyla ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü’yle görüşmeler yaptıklarını kaydeden Boz, “Bölge yer altı suyuna kapalı. 10 metrenin altından su çekemezsiniz diyorlar. Bununla alakalı bizim yaptığımız fizibilite çalışmalarında 40 metreye kadar inildiğinde tuzluluk başlıyor. Biz 20-30 metrede 1,5-2 milimetre saatlik su almamız gerekiyor. Bu da bize rahatlıkla yetiyor. Bizim başka çaremiz kalmadı. DSİ ile görüştüğümüzde belediye size tenzilat yapsın dediler. Bilindiği gibi sadece ülkemizde değil dünyada araştırma yapan AR-GE yapılan kuruluşlara inanılmaz ayrıcalık tanılıyor. Böyle bir izin istiyoruz. Bu bizi inanılmaz rahatlatacak. Geçen sularımız kesildi, bitkilerimiz kuruyacaktı. Bize bir ayrıcalık tanınmalı” dedi.