Eğitim Dünyanın en iyi ilk 200'ü arasındaki tek Türk üniversitesi

Dünyanın en iyi ilk 200'ü arasındaki tek Türk üniversitesi

03.10.2013 - 09:58 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi eğitim, bilimsel yayın, araştırma, uluslararası yayın başarıları ile dünyanın en iyi ilk 200 üniversitesi arasına giren Türkiye’deki tek üniversite oldu.

Dünyanın en iyi ilk 200ü arasındaki tek Türk üniversitesi

İngiliz Times Higher Education (THE) ile Thomson Reuters, Dünyanın En İyi 400 Üniversitesi 2013-2014 Sıralaması sonuçlarını 2 Ekim 2013 tarihinde açıkladı. California Institute of Technology’nin üçüncü kez ilk sırada yer aldığı sıralamada, Harvard ikinci, Oxford üçüncü, Stanford Üniversitesi dördüncü sırada yer alırken, Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Açıklanan listede Boğaziçi Üniversitesi 199. sırada yer alırken, 201-400 listesindeki üniversiteler ise gruplanarak her grup içinde alfabetik sırada verildi. İTÜ ve ODTÜ 201-225, Bilkent Üniversitesi 226-250 ve Koç Üniversitesi 276-300 gruplarında yer aldı.

2010 yılından bu yana dünya üniversitelerinin sıralamasını yayınlayan Times Higher Education (THE) değerlendirmesini beş ana başlık ve 13 alt başlıktan oluşan kriterlerle oluşturmakta. Eğitim (%30), Bilimsel Yayınlara Yapılan Atıflar (30%), Araştırma (%30), Uluslararası Görünüm (%7.5) ve Sanayi Gelirleri (%2.5) başlıklarında dünya üniversitelerinin aldıkları skorlar raporlanarak oluşturulan sıralama her yıl Ekim ayında yayınlanmakta.

26 ülkenin yer aldığı ilk 200 sıralamasında Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi ile 200 üniversite arasında yer alırken, bu yıl ilk 200 listesine Türkiye ile birlikte yeni giren ülkeler İspanya ve Norveç oldu. Bir yıl önceki sıralamada 276. sırada listelenen Boğaziçi Üniversitesi’nin bir yıl içinde sıralamadaki hızlı yükselişi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu üniversitenin başarısı ile ilgili olarak şunları söyledi: “Boğaziçi Üniversitesi 150 yıllık tarihi ile Türkiye’nin ve dünyanın en köklü üniversitelerindendir. Bu güçlü tarihsel miras, üniversitemizin kültürel, toplumsal ve bilimsel anlamda çok güçlü bir gelecek vizyonuna sahip olmasını beraberinde getiriyor. Bu vizyonla oluşturduğumuz stratejik plan doğrultusunda araştırma üniversitesi olma hedefini koyan Boğaziçi Üniversitesi, bu yönde önemli adımlar atmış, lisansüstü programlarını zenginleştirip, lisansüstü öğrenci oranını yükseltmiştir. Bugün itibarıyla 3000'in üstünde lisansüstü öğrencimiz vardır.

Boğaziçi üniversitesi, üniversite sınavlarında öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversitedir. Bu parlak öğrenciler, özgür akademik ortam ve dünya çapında akademik kadro başarımızın altında yatan faktörlerdir. Son yıllarda üniversitemize çok parlak araştırmacı akademisyenler katılmıştır ve bu genç nesil akademisyenlerin araştırmalarından etki faktörü yüksek, kaliteli yayınlar çıkmıştır.

Haberin Devamı

2010 yılında kurulan Teknoparkı ve 2012 yılında kurulan Teknoloji Transfer Ofisi ile, Boğaziçi Üniversitesi, ürettiği bilgiyi Sanayi ve Toplum ile paylaşma yönünde adımlar atmış, üniversitenin sanayiden elde ettiği araştırma kaynağı yükselmiştir.

Bu yılki sıralamada Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk 200 üniversite arasına girmesi, Üniversitemiz için olduğu kadar Türkiye için de büyük bir prestij kaynağıdır. Boğaziçi Üniversitesi, öğrencilerinin, mezunlarının ve öğretim üyelerinin dünyanın en güzel kampüslerinden birinde geliştirip yeşerttikleri üniversite deneyimini ve toplumun entelektüel yaşamına yaptıkları katkıları hakkıyla değerlendirecek bir sıralama yöntemi bulunduğunu düşünmemekle birlikte özellikle bilimsel araştırma çıktılarını ağırlıkla değerlendiren THE sıralamasında dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında yer almaktan mutluluk duymaktadır.

Bu sıralama aynı zamanda Türkiye’deki yüksek öğrenim sistemi için de yol gösterici olmalıdır. Ülkemizde bilgi ve teknoloji üretimi için sağlanan koşullar geliştikçe bu tür sıralamalarda daha fazla sayıda üniversite ile daha da üst noktalara çıkacağımıza inanıyorum.”