Gündem Dünyanın en uzun tüneli

Dünyanın en uzun tüneli

02.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsviçre, Alp Dağı’nı 17 yılda deldi. 12 milyar dolara mal olan 57 kilometrelik tünel Milano-Zürih seyahatini 4 saatten 2.5 saate düşürdü

Dünyanın en uzun tüneli

2 bin 600 işçi görev aldı
İsviçre’de 17 yıldır yapımı süren Gotthard Tüneli resmi olarak kullanıma açılıyor. 57 kilometre uzunluğa sahip ve yerin 2.3 kilometre altına kadar inen tünel, dünyanın en uzun tüneli ünvanının sahibi oldu. Gothard tüneli, İsviçre Alp’lerinin altından Avrupa’nın kuzeyi ve güneyi arasında hızlı tren imkânı sunacak. Tünelin, Avrupa’da yük taşımacılığı ve turizm faaliyetleri
açısından devrim niteliğinde olduğu ifade ediliyor. Toplamda 12 milyar dolara mal olan tünelin inşaatında 2 bin 600 işçi görev aldı.

Haberin Devamı

Günde 335 sefer yapılacak
İsviçre’de yük taşımacılığı ve seyahat için İsviçre Alpleri’nin içinden geçen tren yolu projesinin kökü 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. İki yönlü taşımacılığın yapılacağı tren yolunda, yük taşımacılığu için günde 260, yolcular için ise 65 tren seferi düzenlenmesi planlanıyor. Tünelin açılışıyla İtalya’nın Milano kentiyle İsviçre’nin başkenti Zürih arasındaki mesafe 4 saatten 2.5 saate düşecek. Tünelin bir süre test sürüşleri yapacağı açıklanırken, tünel aralık ayından itibaren tam kapasiteyle kullanıma girecek.

Dünyanın en uzun tüneli

Liderler test etti
Tünelin açılışında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsviçre Konfederasyonu Cumhurbaşkanı Johann Schneider-Ammann da hazır bulundu.

Haberin Devamı

Türk imzası

Yapılma fikri ilk olarak 1960’ta ortaya atılan ve 17 yıl önce kazı çalışmalarına başlanan Gotthard tünelini aralarında Türk firması Rönesans İnşaat’ın da olduğu konsorsiyum inşa etti. Projede Rönesans İnşaat’ın İsviçre’deki iştiraki Heitkamp Swiss de görev aldı. Tünelin açılış töreni etkinlikleri tüm hafta boyunca festival şeklinde devam edecek. Festivale İsviçre’nin yanı sıra tüm Avrupa’dan 100 bine yakın kişinin katılması bekleniyor.