Dünya Dünyanın mültecisi sadece 10 ülkede

Dünyanın mültecisi sadece 10 ülkede

05.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty) yayınladığı rapora göre, dünyadaki mülteci yükünün yarısı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülke tarafından sırtlanıyor.

Dünyanın mültecisi sadece 10 ülkede

“Küresel mülteci sorununu çözmek: Sorumluluktan kaçınmaktan, sorumluluk paylaşmaya” başlıklı raporu tanıtan Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Salil Shetty, zengin ülkeleri “bencillikle” suçlarken, söz konusu 10 ülkenin, dünya gayri safi hasılasının yüzde 2.5’ini oluşturduğuna da dikkati çekti. Shetty, “Az sayıda ülke, krize komşu olduklarından çok fazla şey yapmak zorunda bırakıldı” dedi.

Türkiye ikinci sırada
Rapora göre dünyadaki 21.3 milyon mültecinin yarısından fazlasını misafir eden ülkelerin başında, 2.7 milyon ile Ürdün gelirken, onu yaklaşık 2.5 milyon ile Türkiye ve 1.6 milyon ile de Pakistan izliyor.

Aynı rapora göre Lübnan’da 1.5 milyon mülteci bulunurken, kalanlara da, İran, Çad, Etiyopya, Kenya, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ev sahipliği yapıyor.

İngiltere’nin bu anlamda kötü bir örnek olduğunu da belirten Salil Shetty, “İngiltere 2011’den bu yana 8 bin mülteci aldı. Çok daha küçük, İngiltere’den 10 kat küçük bir ülke olan Ürdün’de ise 655 bin Suriyeli mülteci var” diye konuştu. Raporda, olayın yardım parası göndermek olmadığına da vurgu yapılırken, “Zengin ülkeler insanları ‘orada’ tutmak için para ödeyemez” ifadesi kullanıldı ve Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşmasına vurgu yapıldı.