Dünya Dünyanın vicdanını sızlatan Ümran'ın doktoru konuştu

Dünyanın vicdanını sızlatan Ümran'ın doktoru konuştu

19.08.2016 - 13:23 | Son Güncellenme:

Suriyeli Ümran'ın dün çekilmiş görüntüleri dünyada büyük yankı uyandırdı. Halep'teki bir hava saldırısının ardından enkaz altından çıkartılan beş yaşındaki Ümran'ı tedavi eden doktor, “Korku ve şaşkınlık içindeki Ümran şok geçirdiği için ne ağladı, ne de ağzından tek bir kelime çıktı" dedi.

Dünyanın vicdanını sızlatan Ümranın doktoru konuştu

Beş yaşındaki Ümran Dakneş Suriyeli muhaliflerin yayımladığı görüntülerde, enkaz altından çıkartıldıktan sonra her yanı toz içinde, yüzü kanlı halde bir ambulansın arka koltuğunda sessizce otururken çekilen görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine Ümran, Suriye'deki şiddetin de sembolü haline geldi. Ümran'ın görüntülerini çeken Halep merkezli Suriyeli gazetesi Mustafa al Sarout, Guardian gazetesine konuştu.

Haberin Devamı

Sarout, "Enkazdan çıkarılan çok çocuk gördüm. Ama bu çocuğun, o masum haliyle, neler olup bittiğine dair hiçbir fikri yoktu. Elini yüzüne koydu ve kanı gördü. Başına neler geldiğini bile bilmiyordu" dedi.

İŞTE O GÖRÜNTÜ

"Buz kesmişti"

Halep'te götürüldüğü hastanede Ümran'ı tedavi eden ve soyadını vermek istemeyen Doktor Muhammed de, 'buz kesen çocuğun halinin kendilerini de şaşırttığını' söyledi.

Doktor Muhammed Ümran'ı anlattı:

"Tam bir şok halindeydi. Olanların şaşkınlığını yaşıyordu. Alnındaki yaradan dolayı yüzü kana, vücudu da toza bulanmıştı. Kan da toza karışmıştı. Evinde güvende oturuyordu, belki de uyuyordu."

"Sonra evi başına yıkıldı. Biz onu tedavi ederken çığlık atmıyordu, ağlamıyordu, şok halindeydi."

Haberin Devamı

Ailesi sağ kurtarıldı

Ümran, beş yıldır süren iç savaş yüzünden harabeye dönen Halep'in güneydoğusundaki son hava saldırılarının yıktığı bir binanın enkazından kurtarılmıştı. Ümran'ı tedavi eden doktor küçük Suriyeli'nin yeniden ailesine kavuştuğunu ve bütün aile fertlerinin bombardımandan sağ kurtulduklarını söyledi. Ümran'ı tedavi eden cerrah, “Korku ve şaşkınlık içindeki Ümran şok geçirdiği için ne ağladı, ne de ağzından tek bir kelime çıktı" dedi. Doktor Muhammed medya sayesinde Ümran'ın öyküsünün bütün dünyaya yayıldığını, her gün hastaneye getirilen çok sayıdaki yaralı çocuğun akıbetinden ise kimsenin haberi olmadığını' söyledi. Doktor Muhammed, “Bu çocuklar belki ölecek, belki de uzuvlarını kaybedip sakat kalacaklar" dedi.