13.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Yemek kültürü konusunda dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen BasqueDünya Aşçılık Ödülleri’ne bu yıl 40 ülkeden 140 şef aday gösterildi. Elemelerde finale kalan tek Türk olan Baybara Demir, 100 bin Euro’luk ödülü kazanırsa Mardin’de kadınlara ve gençlere meslek edindirmek ve geleneksel mutfak kültürünün devamlılığını sağlamak için gastronomi enstitüsü projesini hayata geçirecek.
Hazırladığı tabağı bölgesinde değişimleri hayata geçiren projelere dönüştüren şeflerin değerlendirildiği yarışmada bu yıl finalde Demir ile beraber Peru, Danimarka, İspanya, Avustralya, Norveç, Kongo ve Amerika’dan şefler yarışıyor. Bir şefin işinin tabakta değil toprakta başlaması gerektiğini belirten Demir, “Dünyada gıdaya erişimin giderek zorlaştığı günümüzde biz şefler, toprağımızda yetişen ürünün, yetiştiği toprağın, yetiştiren çiftçinin, yetiştirdiği koşulların iyileştirilmesinden, sağlıklı ve sürdürülebilir olmasından sorumluyuz” diyor.