Gündem Dünyaya kararlılık mesajı

Dünyaya kararlılık mesajı

26.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), terör örgütü PKK’nın “ikinci Kandil” haline getirmeye çalıştığı Irak’ın Sincar bölgesiyle Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan ve Sincar’a geçiş açısından kritik önemde bulunan PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin Karaçok Dağı bölgesindeki hedeflerini eşzamanlı olarak vurdu.

Dünyaya kararlılık mesajı

Türk savaş uçakları tarafından gece yarısı 02.00’de gerçekleştirilen ve dünyaya “kararlılık” mesajı verilen operasyonun, Fırat Kalkanı’nın ardından Türkiye’nin bölgedeki ikinci önemli hamlesinin ilk adımı olduğu yorumlandı. TSK, Irak kuzeyindeki Kandil, Zaho ve Haftanin gibi bölgelerdeki PKK hedeflerine sürekli hava harekâtı düzenliyor. Ancak Türk sınırından yaklaşık 80 kilometre derinlikte bulunan Irak’ın Suriye sınırına yakın Sincar Dağı bölgesine, ilk kez hava herakâtı düzenlendi. Terör örgütü DAEŞ’in 2014’te Yezidilere yönelik zulmünün ardından terör örgütü PKK, bunu fırsat bilerek bu bölgede etkili olmaya başlamıştı. PKK, bölgeyi Türkiye içine terörist ve silah sevkinde ikinci bir Kandil olarak kullanma arayışı içine girdi.

Irak’tan tepki

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin hava harekatı “Irak’ın egemenliğinin ihlali” olarak tanımlanırken, uluslararası kurumlara Türkiye’den gelecek benzer ihlallere karşı harekete geçme çağrısı yapıldı. ABD merkezli AP haber ajansına konuşan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, “Türk ordusu tarafından Irak makamlarıyla dayanışma içinde olmadan gerçekleştirilen her türlü operasyonu reddediyoruz” dedi ve Türk makamları uyardı. Cemal, “Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine yönelik operasyonlarının hiçbir çözüm getirmeyeceğini; buna karşın durumu karmaşıklaştıracağı ve bölegedeki istikrarı bozacağını” savundu.

5 peşmerge öldü

Peşmerge Güçleri komutanlarından Hekar Amedi, Sincar Dağı’na yönelik bombardımanda kendilerine ait bir noktanın da vurulduğunu, saldırıda beş peşmergenin yaşamını yitirdiğini yedi peşmergenin ise yaralandığını, söyledi. AYPG’den yapılan açıklamada ise vurulan hedefin YPG Komutanlığı merkezi olduğu belirtilildi.

Haberin Devamı

ABD’li askerler inceleme yaptı

Bombardımanın ardından ABD’li askerler ile YPG’li sorumlular, Karaçok Dağı’nda vurulan yerleri inceledi. İnceleme sırasında YPG sözcüsü Redur Halil ile diğer YPG’li üst düzey yöneticiler de hazır bulundu.

Güçlü hamle yapıldı

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, AA’ya yaptığı açıklamada, Sincar ve Karaçok dağlarına yapılan hava harekâtının çok önemli olduğunu belirtti. Ağar, “Sahadaki dengeleri ve dinamikleri değiştirebilecek kadar önem taşıyor. Şu ana kadar böyle bir harekât yapılmamıştı. İki üç uçakla yapılan bir harekât değil, çoklu filolarla yapılan bir harekât. Çoklu hedef vurulmuş durumda. Bu harekât aynı zamanda çok önemli bir mesaj. Harekâtla Türkiye çok güçlü bir hamle yaptı. Harekât, sıradan bir hava harekâtı değildir. Harekâtın bölgedeki bütün dengeleri değiştirebilecek bir karakteri var” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘PKK çekilsin’

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı’na bağlı Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu sorunların tamamen, PKK’nin bölgede bulunmasından kaynaklandığını belirtmek gerekir. Daha fazla çatışmanın ve istikrarsızlığın meydana gelmemesi için PKK’nın derhal bölgeden çekilmesi lazım” denildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı’na bağlı Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “25 Nisan’da saat 02.00 sıralarında Şengal Dağı ve çevresinde Türkiye’ye ait savaş uçakları tarafından düzenlenen bombardıman sonucu beş peşmerge şehit düştü, dokuz peşmerge de yaralandı. Peşmergelerin şehit düşmesi büyük üzüntü kaynağıdır.
Peşmergenin Türkiye uçakları tarafından bombalanması kabul edilemez. Bu sorunların tamamen, PKK’nin bölgede bulunmasından kaynaklandığını belirtmek gerekir. Onların orada bulunması, bölge halkı ve Kürdistan Bölgesi için baş ağrıtmaktadır” denildi. Sincar Kaymakamı Mehma Halil de “Şengal ilçesine Türkiye tarafından yapılan hava saldırısının birinci sorumlusu PKK’dır” dedi.