Dünya DUP ile anlaşma yasa dışı olabilir

DUP ile anlaşma yasa dışı olabilir

14.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey İrlanda’da Sinn Fein Katolik cephesini temsil ederken, DUP, Protestan cephenin sözcüsü konumunda.

DUP ile anlaşma yasa dışı olabilir

Sinn Fein ve DUP’un ortaklığına dayalı Kuzey İrlanda bölgesel hükümeti, ocak ayında bozuldu. DUP lideri ve bölgesel başbakan Arlene Foster’ın, yenilenebilir enerji projeleriyle ülkeyi yaklaşık 500 milyon sterlinlik zarara soktuğunu iddia eden Sinn Fein, Foster’ın istifasını istedi.
Foster’ın bu talebi dikkate almaması üzerine de Sinn Fein, hükümetten çekildi. Kuzey İrlanda’da mart ayında yapılan erken genel seçimde Sinn Fein ve DUP başabaş bir sonuç aldı. Sinn Fein’in Foster liderliğindeki DUP’la hükümet kurmayı reddetmesi nedeniyle ülkede halen yönetim krizi var.
Hükümet kurulamaması halinde ülkenin yönetiminin Londra’daki merkezi hükümete geçmesi gündemde.
Ancak May’in DUP’un desteğine muhtaç konuma düşmesi Kuzey İrlanda’daki dengeleri sarsmış durumda. Kuzey İrlanda’da barış sürecini başlatan Hayırlı Cuma Anlaşmasına göre bölge siyasetinde tarafsız kalması gereken Londra’nın şimdi DUP’un desteğiyle azınlık hükümeti kurma arayışının yasa dışı olduğunu savunanlar bulunuyor.
Bununla birlikte DUP’un koyu protestan hüviyeti ve aşırı sağcı politikaları Muhafazakar Parti içinde de birçok kişiyi rahatsız ediyor.

Haberin Devamı