Gündem Duygu’nun engel tanımayan başarısı

Duygu’nun engel tanımayan başarısı

08.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Duygu Kayaman henüz 2.5 yaşındayken görme yetisini kaybetti ama yılmadı okudu; psikoloji bölümünü kazandı... Duygu engelliler için geliştirdiği projesiyle ‘Yılın Sosyal Yenilikçisi’ seçildi...

Duygu’nun engel  tanımayan başarısı

Emekçi kadınların engellere ve engellerine rağmen hayatta nasıl büyük başarılar elde edebileceklerinin en büyük kanıtı henüz 26 yaşındaki Duygu Kayaman. Kayaman 2,5 yaşında, göz sinirlerinin arkasında oluşan kitle nedeniyle görme yetisini kaybetti. Bu, Kayaman’a engel olamadı. Kayaman, hiçbir engeli olmayan yaşıtlarından çok daha büyük başarılar elde etti.

Haberin Devamı

Ailesi Kayaman’a hiçbir zaman görme engelli bir çocuk gibi davranmadı. İstanbul’da yaşayan aile kızlarının doğayı tanıması, diğer çocuklar gibi yetişmesi için onu her hafta İstanbul sınırındaki ormanlık alanlarına götürdüler. Kayaman burada yaşıtları gibi koştu, ağaca tırmandı, doğayla temas etti. Kendi deyimiyle “özgür bir çocuk olarak büyüdü”. Bugün geldiği noktadaki başarısını en çok ailesine borçlu olduğunu söyleyen Kayaman, “Hiçbir zaman ‘Sen yapma, yavaş yürü, düşersin, otur çocuğum yemeğini ben yediririm’ demediler. Bugün başarıya ulaşamın nedeni ailemin ezber bozması” diyor.

Ailesi hep destek oldu

Kayaman okul çağına geldiğinde aile başta endişelendi. Fakat Kayaman’ın başarısı ailesini ve öğretmenlerini de cesaretlendirdi. Kayaman 6’ıncı sınıfa başlayacağında kendisinin karma eğitime geçmesine karar verildi. Kayaman, bin kişilik okulda tek engelli çocuk olarak 6. sınıfa başladı. Üniversiteye kadar annesi sözel, babası sayısal derslerin kitaplarını Kayaman’a satır satır okudular. Öğretmenleri ve arkadaşları Kayaman’a yardımcı olurken arada, “Benim oğlum bile iyi bir liseyi kazanamadı, kızınız nasıl kazanacak” diyen öğretmenler de çıktı fakat onu yıldıramadılar. Duygu üniversitede tam da istediği gibi psikoloji bölümünü kazandı.

Haberin Devamı

‘Önyargılar çok yanlış’

Üniversite ikinci sınıfa geldiğinde sosyal bilinçli liderler yetiştirmek amacıyla kurulmuş olan Young Guru Academy (YGA) bünyesinde görme engellilerin ekonomik ve sosyal gelişimlerini hedefleyen “Kör Liderler Projesi”nde görev aldı. Ardından görme engellilerin bilgiye erişimini kolaylaştıran ve bugün 110 bine yakın görme engellinin hayatını kolaylaştıran “Hayal Ortağım” uygulamasının geliştirilmesine liderlik etti. MIT Technology Review dergisi tarafından Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen 35 Yaş Altı Yenilikçiler yarışmasında “Yılın Sosyal Yenilikçi”si seçildi. Son olarak Sabancı Vakfı tarafından ayın “Fark Yaratan”ı seçilen Kayaman, tüm bunları başarırken bir yandan da Microsft’ta müşteri hizmetleri bölümünde çalışmaya devam ediyor. Duygu görme engellilerin de istedikleri her işi yapabileceklerini belirterek şunları söylüyor: “Sadece avukat, psikolog ya da çağrı merkezi çalışanı olurlar gibi önyargılar artık çok yanlış. Engellilerin kurumsal şirketlerde çalışması kısa bir oryantasyon geçmesiyle mümkün.”

Haberin Devamı

Duygu’nun engellilere ve kadınlara en büyük çağrısı ise net: “Yapamazsın diyenlere inanmayın. Ben inansaydım başardığım hiçbir şeyi başaramazdım.”