Kültür Sanat Duygulara eşlikte gitar

Duygulara eşlikte gitar

20.05.2015 - 10:00 | Son Güncellenme:

21- 24 Mayıs tarihleri arasında tam 4 gün sürecek Cemal Reşit Rey, 2. Gitar Festivali 21 Mayıs’ta start alıyor.

Duygulara eşlikte gitar

Klasik Gitar yarışması ve usta isimlerle Masterclass çalışmaları ile renklenen festivalde Canizares, David Russell, Sharon Isbin gibi usta isimlerle sahne şenlenirken, ünlü isimlerle özenle bir festival hazırlığına imza atan Sinan Erşahin, ülkemizi temsil eden gitar gurularından biri olarak hem festivalin koordinatörlüğünü üstleniyor hem de 21 Mayıs akşamı Ricardo Moyano ile birlikte sahne alıyor.

Erşahin’le festivalde nelere özen gösterdiklerini, usta isimlerle programlarını, gitarın bir enstrüman olarak uyandırdığı duyguları ve 2. Gitar Festivali’ni konuştuk.

*21- 24 Mayıs tarihlerinde tam 4 gün sürecek bir festivalin programını ünlü isimlerle oluştururken en çok nelere özen gösterdiniz?

Festival, klasikten flamenkoya, anadoludan latin cografyaya kadar gitar muzigini etkileyen ve gitar muziginden etkilenen her turlu unsuru iceren repertuvara sahip, dunyadan ve ulkemizden en iyi gitarcilari CRR Konser Salonu'nda agirlayacak. Bu genis yelpazede dinleyiciye gitar muzigini sevdirecek ve bu muzigi en iyi sekilde tanitabilecek isimler olmasi konusunda ozen gosterildi.

*Festivalde David Russel, Sharon Isbin ve Canizares gibi dev isimler sahne alırken festivalin ustaları için neler söylersiniz?

Gercekten de dunyanin, onlerinde saygiyla egildigi isimler bunlar. Bu kadar buyuk ismi bir festivalde agirlamak ve seyirciyle bulusturmak cok buyuk bir basari ve seyirci icin de cok buyuk bir sans diye dusunuyorum.

*21 Mayıs akşamı Ricardo Moyano ile birlikte sahnedesiniz; bizleri nasıl bir repertuvar bekliyor

Evet, festivale davet edilen cok sayida gitarci oldugu icin bazi konserler birkac sanatci tarafindan paylasiliyor. Bu konserde ben, Albeniz ve Tarrega gibi bestecilerin eserlerinden olusan klasik gitar repertuvarinin yaninda Piazzola'nin tangolarina ve anadolu danslarindan gitar icin yaptigim duzenlemelere repertuvarimda yer verdim.

Ricardo Moyano ise her zaman oldugu gibi Guney Amerika muziginden olusan bir repertuvar calacak. Dunyada ve ulkemizde latin gitar muziginin en iyi yorumculari arasinda sayilan Moyano ile birlikte belki konser sonunda birlikte kucuk birseyler de calabiliriz...

*Hem usta bir gitarist hem festivalin koordinatörü olarak gitarın bir enstrüman olarak sizde uyandırdığı duyguları nasıl tarif edersiniz?

Her muzisyen gibi ben de kendi enstrumanimin cok ozel oldugunu dusunuyorum. Gitarla yapilan muzigin daha sicak ve daha derinlere isleyen etkisinin olmasi aslinda enstruman olarak da gitarin en populer calgi olmasinin sebebi gibi geliyor bana. Populerliginin yaninda klasik gitarin teknik olarak en zor calgilardan biri oldunu da soylemek gerekir.

*4 gün sürecek festivalde daha önce olduğu gibi Klasik Gitar yarışması ve usta isimlerle Masterclass çalışmaları da gerçekleşiyor; gitara heves duyan herkesi davet ediyor musunuz?

Evet, festival suresince yapilacak olan fuaye konserleri, mastetclasslar ve seyirciye acik olarak yapilacak olan gitar yarismasi ucretsiz olarak herkese acik olacak. Dolayisiyla gerek konservatuvarlarin ve muzik bolumlerinin gitar ogrencileri gerekse gitar muzigine ilgi duyan herkes festivale davetlidir.

*Usta bir isim olarak efsanevi isimler arasında size ilk ilham verenler kimler oldu?

Muzisyen bir ailede buyudugum icin gitar calmaya baslamadan once de gitar muzigini ilgiyle dinlerdim. O zamanlarda ve tabi ki gitar calmaya basladiktan sonra da ayni isimlerden cok etkilendim. Bu gitaristler arasinda Andreas Segovia, Narciso Yepes, Jullian Bream, Alirio Diaz, John Williams gibi efsane isimleri sayabiliriz.