Geri Dön
Duygularımızla güçlüyüz: Film izlerken ağlamak aslında 'iyiymiş'!

Duygularımızla güçlüyüz: Film izlerken ağlamak aslında 'iyiymiş'!

Saklamaya çalıştığımız duygular, aslında o kadar da kötü şeyler değil. Nitekim insan, bütün iyi ve kötü duygularıyla yaşayabilmeyi öğreniyor işte. Biz de öğrendik ki, film ve dizilere ağlayan insanlar, duygusal olarak daha güçlüymüş!

Andaç Üzel
Andaç Üzel

"Nasıl ya, niye ağlıyorsun izlediğin diziye?" dediğiniz birileri olmuştur. Çocukça ya da zayıflık göstergesi bir algıya sahiptir bizde bu davranış. Oysa, gözyaşı akıtmanın ne kadar doğal olduğunu herkes bilir. 'Duygusallık', ilginç ama pek iyi bir şey gibi gelmiyor bize. 'Duygusal' tepkiler veren, 'duygusal olan' insanlar niyeyse hoşumuza gitmiyor. Bazen de 'duygusal' bir insan olduğumuzu düşünüp bununla övünüyoruz. Duygusal kelimesinin tanımı belli değil, yarattığı etki belli değil ama herkes onun hakkında konuşuyor.

Haberin Devamı

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, 'duygusal' tepkilerimizle ilgili şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu.

The Notebook'u, Babam ve Oğlum'u izlerken ağlayanlar toplanın!

Bundan utanmanıza hiç gerek yokmuş!

"Filme, diziye ağlanır mı?"

Bir filme ya da diziye ağlamak 'zayıflık' göstergesi olarak algılansa da, görünüşe göre bu algı da diğer bütün genellemeler kadar yanlış. Paul J. Zak isimli bir nöroekonomistin yaptığı araştırmaya göre, dizi veya film izlerken ağlayan kişiler, çoğunlukla empati kurmaya yatkın, duygularını nasıl kontrol edebileceğini bilen ve gündelik zorluklarla karşılaştığında diğer insanlardan daha güçlü davranabilen bireylermiş. Şimdi bir daha söyleyin, filme ya da diziye ağlanır mıymış?

"Gerçek bile değil!"

Ağlayan kişilere "Yahu buna niye ağlıyorsun, gerçek değil ki!" diyen insanlar, aslında yanılıyor. Zira ağlayan kişi, ağladığı şeyin kurmaca olduğunun farkında. Yalnızca, duygularını dışarıya yansıtmamakta zorlanıyor o kadar!

Haberin Devamı

Ayrıca, konunun özünde de bu var: Duyguları saklayamamak! Size ait olan, bir parçanız olan, kendinizden gördüğünüz duyguları nasıl olur da engellemeyi ya da gizlemeyi düşünürsünüz ki?

Eğer gizlemek 'bir işinize' yaramıyorsa, pekala onları yansıtmayı seçersiniz.

Neden kendinize ait bir duyguyu gizleyesiniz?

Hem eğer duygularınızla yüzleşiyorsanız, onlardan kaçmıyorsanız, güçlü bir insansınız demektir.

andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler