Gündem Dylan’ın Nobel’ini Patti Smith aldı

Dylan’ın Nobel’ini Patti Smith aldı

12.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bob Dylan’ın kazandığı Nobel Edebiyat Ödülü, ABD’li müzisyen Patti Smith’e sunuldu. Dylan gönderdiği konuşmada şarkılarının edebi yönününü sorgulamadığını vurguladı

Dylan’ın Nobel’ini  Patti Smith aldı

Önceki gece İsveç’te düzenlenen törende Bob Dylan’ın edebiyat dalındaki Nobel’ini ABD’li müzisyen ve şair Patti Smith aldı. ABD İsveç Büyükelçisi, Dylan’ın gönderdiği konuşmayı okudu. Konuşmada Dylan, Nobel’i kazandığını öğrendiğinde büyülendiğini ve şaşırdığını çünkü şarkılarının edebi olup olmadığını hiç durup düşünmediğini belirtti.

Haberin Devamı

Erken yaşlardan itibaren Rudyard Kipling, George Bernard Shaw, Thomas Mann, Pearl Buck, Albert Camus ve Ernest Hemingway’in aralarında olduğu Nobelli ve büyük edebiyatçıları okuduğunu belirten Dylan, bu isimlere katılmasını n yarattığı hisleri ifade edecek kelime bulmakta zorlandığını da vurguladı: “Eğer biri bana Nobel Ödülü şansımı sorsaydı, Ay’da olmak kadar bir şansım olduğunu söylerdim.”

Yazdığı konuşmada Shakespeare üzerinden bir örnek veren Dylan, yazarın ‘Hamlet’i kaleme alırken muhtemelen hangi oyuncuların oynayacağını veya nereden bir kafatası bulacağını düşündüğünü ifade etti. Dylan “Shakespeare’in zihnini meşgul eden son şey, ‘Bu eser, edebi mi?’ sorusuydu” diye yazdı. Kendisinin de bir şarkı yazarken müziğin doğru tonda mı olup olmadığı gibi gündelik meselelerle meşgul olduğunu belirten Dylan, şarkılarının edebiyat olup olmadığını sorgulamadığını vurguladı. Bu soruyu sordukları ve şarkılarının edebiyat olduğuna karar verdikleri için İsveç Akademisi’ne teşekkür etti. Patti Smith törende Dylan’ın en ünlü şarkılarından A Hard Rain’s A-Gonna Fall’u seslendirdi. Şarkının sözlerini unutan Smith, katılımcılardan gergin olduğu ve sözleri unuttuğu için özür diledi.