Gündem E-Devlet Giriş Ve E-Devlet Online Hizmetler

E-Devlet Giriş Ve E-Devlet Online Hizmetler

08.05.2015 - 10:59 | Son Güncellenme:

Pek çok kamu işlemlerimizi yapmaya yardımcı olan E-Devlet sistemi günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. E-Devlet şifresi nasıl alınır ve E-Devlet hizmetlerine nasıl giriş yapılır tüm sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

E-Devlet Giriş Ve E-Devlet Online Hizmetler

Dijital dünya yaşamın her alanında kendisini en etkin şekilde gösteriyor. Özellikle de son yıllarda büyük bir hız ile gelişen teknoloji kamu kurumları tarafından yoğun olarak kullanılırken, dijital platformda oldukça geniş bir kamu kurumu hizmet ağı ortaya çıkıyor. İnternetteki online kamu hizmetlerini tek bir platform üzerinde tek portal içerisinde e-Devlet sistemi getiriyor. Sanal dünyada bulunan tüm kamu online hizmetlerini ve kamu kurumlarını tek bir çatı altında toplayarak vatandaşa internette daha kaliteli ve daha modern bir hizmet sunabilmeyi amaçlayan sanal devlet sistemi olarak 2008 yılından bu yana hizmet vermeye devam ediyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

Gelişen internet teknolojisi ile birlikte dijital dünyada kamu kurumlarının yeni online hizmetleri vatandaşların hizmetine sunuluyor. Bu durum dijital platformda kamu online hizmetlerinin son derece dağınık bir durumda bulunmasına ve dolayısı ile vatandaşların ya bu hizmetlere ulaşmakta zorluk yaşamasına ya da hizmetlerden haberlerinin dahi olmamasına yol açıyor. Bu şekilde etkileri bulunuyor olması nedeni ile Başbakanlık tarafından geliştirilmesi ve yönetilmesi amacı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na yetki verildi. Bu şekilde hayata geçirilen bu sanal devlet projesi ile birlikte internetteki kamu online hizmet uygulamalarının tek bir portal içerisinde toplanabilmesi sağlanıyor. 18 yaşını geçen her Türk vatandaşının kullanıcı hesabı alabildiği sanal devlet kapısı içerisinde aktif olarak 21 milyon 426 bin 941 kullanıcı bulunuyor. Bu rakam Türkiye’nin 18 yaşını geçmiş nüfusunun yarısını oluşturduğundan ülkenin yarısı tarafından yoğun olarak kullanılmakta olan bir sanal devlet sistemidir.

Haberin Devamı

Vatandaşların gereksinimlerine yönelik olarak sürekli yeni hizmetlerin ilave edilmekte olduğu sanal devlet kapısı içerisinde şu anda 174 kamu kurumunun toplam 1.162 hizmeti bulunuyor. Vatandaşların internete kolay bir şekilde erişim sağlayabildiği bugünlerde internette yer alan bu sanal devlet kurumları ile olan işlemlerinde vatandaşa önemli kolaylıklar ve avantajlar sağlıyor olmasının yanı sıra kamu kurumlarında bulunan iş yükünün de büyük oranda azaltılabilmesi sağlanabiliyor. Resmi işlemlerde önemli avantajlar sağlıyor olması nedeni ile vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan e-Devlet sistemi üzerinde alınan her bir resmi belgenin, yasal geçerliliği bulunuyor ki böylelikle vatandaşlar pek çok resmi evrak için değerli zamanını harcamak zorunda kalmıyor.

Bu neden ile de son dönemlerde sıklıkla kullanılmakta olan internet üzerindeki sanal devlet kapısı sistemi üzerinde özellikle de vatandaşlar sabıka kaydı belgesi ve öğrenci belgesi gibi pek çok alanda oldukça büyük bir önem arz etmekte olan belgelere olan gereksinimlerini çok daha pratik bir şekilde karşılayabilmelerine yardımcı oluyor. E-Devlet sistemi üzerinde yer alan ve vatandaşların oldukça yoğun şekilde işlem gerçekleştirmekte oldukları Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmetler aracılığı ile sigorta mükellefleri çok daha pratik ve çok daha kolay şekilde pek çok sigorta işlemini internete erişim sağlayabildiği her ortamda gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Günümüzde adres değişikliği işlemleri de e-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Ancak vatandaşların adres değişikliği gibi bazı işlemleri sistem içerisinde yapabilmeleri için daha yüksek güvenlikli giriş gerektiğinden e-Devlet şifresi ile giriş yöntemi ile yapılan girişler yeterli olmuyor. Bu neden ile bu gibi işlemleri gerçekleştirmek isteyen vatandaşların öncelikli olarak sisteme mobil imza veya elektronik imza alarak giriş yapmaları gerekiyor. Bu iki giriş yöntemini kullanarak sisteme giren vatandaşlar, sistem içerisinde yer alan tüm online hizmetleri en pratik şekilde kullanabilme imkanına sahip olabiliyor. E-Devlet sistemi üzerinde yer alan 1.162 online hizmet vatandaşların, devlet kurumları ile olan en genel ve en yoğun işlemlerini daha kolay şekilde yapabilmelerine yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi üzerinde Adalet Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Başbakanlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Yüksek Öğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi vatandaşın en çok işlem gerçekleştirmekte olduğu devlet kurumlarının her biri tüm online hizmetleri ile yer alıyor. Özellikle de SSK sorgulama, Adli sicil kaydı sorgulama, IMEI sorgulama ve veli bilgilendirme sistemi gibi pek çok online kamu işlemi dijital platformda e-Devlet sistemi güvencesinde 7 gün 24 saat olarak kolay bir şekilde yapılabiliyor.