Gündem E-devlet girişi nasıl yapılır?

E-devlet girişi nasıl yapılır?

14.05.2018 - 10:32 | Son Güncellenme:

Amacı vatandaşın, kamu kurumlarının ve işletmelerin arasındaki iletişimi tek bir adresten, teknolojinin imkanlarını kullanarak elektronik ortamda sağlamak olan e-devlet kapısı uygulaması 2008 yılında hizmete açılmıştır ve o günden bu yana giderek genişleyen bir hizmet ağıyla varlığını sürdürmektedir.

E-devlet girişi nasıl yapılır

E-Devlet uygulaması bugün, 37 milyon kayıtlı kullanıcının, 441 kamu kurumuna ait 3176 farklı hizmete, istediği zaman ve istediği yerden, hızlı bir şekilde ulaşabileceği dev bir portal konumunda. Kullanıcı sayısının bu kadar fazla olduğu bir sistemde, kullanıcılara ait kişisel bilgilerin güvence altında olmasının önemi de ortadadır. Bu yüzden sisteme giriş, bir dizi güvenlik aşamasından geçerek sağlanır. Kişisel verilerinizin güvenliği için, bu güvenlik aşamalarından biri olan e-devlet şifrenizi hiç kimseyle paylaşmamalısınız.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET'E NASIL GİRİLİR?

E-Devlet uygulamasına giriş için, başka eşi olmayan, sadece size özel olarak oluşturulmuş 2 bilgiye ihtiyacınız var. Bunlardan biri TC kimlik numaranız, diğeri ise e-Devlet şifreniz. TC kimlik numaranızı zaten biliyorsunuz. E-Devlet şifrenizi de herhangi bir PTT şubesinden, 2 TL karşılığında edinebilirsiniz. Şifre size kapalı bir zarf içinde verilir ve şifreyi zarfı size veren PTT görevlisi bile göremez. Siz de bu zarfı kimsenin göremeyeceği bir yerde açın ve sisteme ilk girişinizi gerçekleştirdiğinizde değiştirin.

Giriş için gerekli olan bu 2 şifreyi de hazır ettikten sonra, E-Devlet uygulamasının adresine gitmeniz gerekir. Sistemin elektronik ortamdaki adresi, "turkiye.gov.tr"dir. Kullanıcılar internet tarayıcılarındaki adres çubuğuna bu adresi yazarak sistemin ana sayfasına ulaşırlar. Burada TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresinin yazılması gereken 2 kutucuk vardır. Bilgiler doğru kutucuklara yazıldıktan sonra "giriş" düğmesi tıklanarak sisteme girilir. Bu ilk girişinizse sistem güvenliğiniz gereği E-Devlet şifrenizi değiştirmenizi isteyecektir. Zarf içinden çıkan ve ilk girişte kullandığınız şifreyi, kolay hatırlayabileceğiniz fakat başkalarının bilemeyeceği ve kolay kolay tahmin edemeyeceği bir şifreyle değiştirin.

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFREMİ UNUTURSAM?

Şifrenizi unutursanız yine bir PTT şubesine gidip, üzerinde TC kimlik numaranızın yazılı olduğu ehliyet, pasaport, nüfus kağıdı gibi bir kimlik belgenizi göstererek, yeni bir şifre alabilirsiniz. Bu kez ödemeniz gereken ücret 4 TL olarak belirlenmiştir. Fakat eğer sisteme ilk girişinizde kullanıcı profilinizi düzenlerken cep telefonunuzu kaydettiyseniz, yeni şifre almak için PTT şubesine gitmenize gerek yok. "Şifremi Unuttum" adımını takip ederek SMS yoluyla ve ücretsiz olarak şifre yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E-DEVLET KAPISINDA HANGİ HİZMETLER VAR?

Vatandaşın talebi doğrultusunda, kamu kurumları arasında bilgi ve belge paylaşımı,
Sisteme entegre olan elektronik hizmetler,
Sağlık, eğitim, emniyet kurumları, belediyeler, SGK gibi yüzlerce kuruma erişimi sağlayan kısa yollar,
Kurumların güncel duyuruları, haberler ve vatandaşa mesajlar,
Vergi, fatura, aidat, ceza ödemeleri gibi hizmetler ve çok daha fazlası e-Devlet üzerinden, elektronik ortamda gerçekleştirilebilir.