Gündem E Devlet Girişi ve eDevlet Hizmetleri

E Devlet Girişi ve eDevlet Hizmetleri

17.05.2015 - 14:37 | Son Güncellenme:

Pek çok kamu işlemlerimizi yapmaya yardımcı olan E-Devlet sistemi günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. E-Devlet şifresi nasıl alınır ve E-Devlet hizmetlerine nasıl giriş yapılır tüm sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

E Devlet Girişi ve eDevlet Hizmetleri

Günümüzde artık dijital platform üzerinde kamu kurumlarıyla olan işlemler vatandaşlar tarafından pratik bir şekilde yapılabiliyor. E-Devlet portalı kamu kurumlarının online hizmet uygulamalarını tek bir portal üzerinde bir araya getirerek, vatandaşa dijital dünyada da daha düzenli ve daha etkin bir hizmet sunuyor. Özellikle de kamu kurumlarının gelişen internet teknolojisini en etkin şekilde kullanıyor olması vatandaşların çok daha pratik bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı oluyor. Dijital teknolojinin yaşamın farklı alanlarında sağlamakta olduğu yeni nesil fırsatlardan ve imkanlardan en etkin şekilde yararlanmakta olan kamu kurumları vatandaşın daha modern ve daha kaliteli bir hizmet alabilmesini sağlıyor. Dijital platform üzerinde yer alan kamu kurumlarının online hizmetlerini tek bir portal üzerinden kolay bir şekilde kullanarak, resmi işlemleri için uzun kuyruklarda beklemek ve yoğun bürokrasi ile vakit kaybetmek zorunda kalmadan işlemlerini tamamlayabilme fırsatına sahip olabiliyor. E-Devlet portalı 2008 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Başbakanlık adına açıldı ve yönetiliyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

Günümüz modern Türkiye’sinde dijital platform üzerinde online hizmetler sunmakta olan tüm kamu kurumlarının internette yer alan online hizmetleri ile vatandaşlar, kolay bir şekilde kamu kurumlarıyla olan işlemlerini kolay bir şekilde yapabilme imkanına sahip olabiliyor. Kamu kurumlarının online hizmetlerini daha güvenli ve daha pratik biçimde kullanabilme imkanı sunan sanal devlet kapısı sisteminde kullanıcı olabilmek için 18 yaş sınırını geçmiş olmak gerekiyor. Türkiye’deki resmi reşitlik yaşı olan 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşının kullanıcı olarak yer alabilmekte olduğu e-Devlet sistemi üzerinde 2008 yılından bu yana toplam 21 milyondan fazla kullanıcı bulunuyor ki bu durum Türkiye’nin 18 yaşını doldurmuş nüfusunun yarısına denk geliyor. E-Devlet sisteminin ana sayfasında bulunan ‘sisteme giriş’ ekranından vatandaşların ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Sisteme giriş yapan vatandaşlar daha güvenli ve daha pratik bir şekilde kamu kurumlarıyla olan pek çok işlemini internet kolaylığında yapabilme fırsatına sahip olabiliyor. Vatandaşlar tarafından e-Devlet sistemine giriş işlemlerinde genel olarak ‘e-Devlet şifresi ile giriş’ yöntemi kullanılıyor. Özellikle de vatandaşların tüm PTT şubelerinden kimliklerini biraz ederek, kolay bir şekilde alabildikleri e-Devlet şifresi ile sisteme girişte şifre istenen özel bir şifre ile değiştirilebiliyor ki böylelikle vatandaşlar e-Devlet şifrelerini her zaman kolay bir şekilde hatırlayabilme imkanına sahip olabiliyor. Ancak e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapan vatandaşlar adres değişikliği gibi bazı işlemlerini gerçekleştiremiyor. Bu neden ile de vatandaşların e-Devlet sistemine giriş işlemlerini daha güvenlikli giriş yöntemleri olan ‘mobil imza ile giriş’ veya ‘elektronik imza ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanmaları gerekiyor. Mobil imza alımı için vatandaşların GSM operatörlerine başvuruda bulunması gerekirken, elektronik imza alımı için vatandaşların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen Elektronik Sertifika Sağlayıcıları’na başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine giriş işlemlerinde kullanılan mobil imzada vatandaşlara GSM operatörü tarafından özel bir şifre veriliyor ki vatandaşlar sisteme giriş esnasında önce ‘T.C. kimlik numarası’ ve ‘cep telefonu numarası’ bilgisini giriyor daha sonra mobil imza şifresini giriyor. Elektronik imzada ise vatandaşların ıslak imzaları ileri teknoloji ürünleriyle yasal geçerliliğe sahip olacak şekilde dijital platforma aktarılıyor. Böylelikle vatandaşlar ıslak imzalarıyla sisteme giriş yapabiliyor. Bu giriş yöntemleri ile devlet kapısı sistemi üzerinde pek çok resmi işlem çok daha güvenli ve çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Sanal dünyada kamu işlemlerinin güvenli bir portal üzerinde yapılabilmesine yardımcı olması sanal devlet portalının son derece yoğun ve sık bir şekilde vatandaşlar tarafından kullanılmasına yol açıyor. Kamu kurumlarının tüm online hizmetlerinin güvenli ve hızlı bir devlet portalı içerisinde toplanmasını sağlayan sanal devlet portalı günümüz modern Türkiye’sinde vatandaşlar tarafından oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor. Sanal devlet portalı yapılan askerlik sorgulama, mahkeme sorgulama, araç sorgulama ve SSK hizmet dökümü sorgulama gibi popüler kamu işlemlerinde yasal bir geçerlilik statüsü bulunuyor. Bu sebeple de vatandaşlar tarafından oldukça yoğun şekilde kullanılıyor.