Gündem E-Devlet Hizmetleri Ve E-Devlet Şifre Alma İşlemleri

E-Devlet Hizmetleri Ve E-Devlet Şifre Alma İşlemleri

25.04.2015 - 10:06 | Son Güncellenme:

E-Devlet şifresi alarak E-Devlet hizmetlerine kolayca erişebilirsiniz. E-Devlet sistemi hakkında detaylı bilgiyi haberimizden alabilirsiniz.

E-Devlet Hizmetleri Ve E-Devlet Şifre Alma İşlemleri

Günümüzün hızlı gelişimi ile birlikte artık yaşamın her alanda internet yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle de insanların yaşamını kolaylaştıran ve aynı zamanda da yeni nesil fırsatlardan yararlanabilmelerine yardımcı olan modern internet teknolojisi son dönemlerde sadece bireysel alan da değil aynı zamanda da kurumsal alanda da son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor. Dijital platform üzerinde yer alan geniş hizmet alanları insanların yaşamlarının her alanında daha kolay, daha hızlı ve daha pratik şekillerde işlemlerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı oluyor. BU neden ile de günümüz modern çağında son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılmakta olan internet teknolojisini kamusal alanda da görmek mümkün hale geldi. Özellikle de gelişmiş modern toplumlarda internetin standart bir yaşantı içerisindeki dahi üstlenmiş olduğu önemli rolü, kamu hizmetlerinde de çağdaş dünya standartlarının yakalanabilmesi açısından oldukça önemli bir etki yaratıyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET

Bu neden ile de günümüz modern çağında gelişmiş toplumlar tarafından kamu hizmetlerinde gelişen internet teknolojisi en yoğun şekilde kullanılıyor. Günümüz modern Türkiye’sinde kamu kurumları tarafından gelişen internet teknolojisi en yoğun şekilde kullanılıyor. Özellikle de kamu kurumlarının vatandaşlara sunmakta olduğu hizmetlerinde en yoğun şekilde kullanmakta oldukları internet teknolojisi daha çağdaş standartlarda hizmet koşullarının oluşturulabilmesine yardımcı oluyor. Bu neden ile de günümüzde vatandaşlar kamu kurumlarının internet dünyasında hizmete sunmuş olduğu online hizmetlerini sıklıkla kullanıyor. Son dönemlerde sıklıkla kullanılan internet üzerinde tüm kamu kurumları tarafından vatandaşın hizmetine açılan online hizmetler yer alıyor. Ancak vatandaşların bu online hizmetlere erişimleri karmaşık ve dağınık vaziyette bulunmalarından dolayı zorlu olabiliyor. Bu duruma engel olabilmek amacı ile Başbakanlık tarafından e-Devlet sistemi 2008 yılında hizmete açıldı.

Haberin Devamı

Dijital platform üzerinde Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yönetimi yapılan e-Devlet sistemi internette yer alan tüm kamu kurum ve online hizmetlerini tek bir portal üzerinde bir araya getiriyor. Böylelikle de vatandaşların kamu kurumlarının online hizmetlerine son derece kolay bir şekilde erişim sağlayabilmesine yardımcı oluyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde internet kullanan tüm vatandaşlar tarafından oldukça yoğun bir şekilde kullanılıyor. E-Devlet sisteminde şu anda aktif olarak yer alan vatandaş sayısı ise 21 milyon 335 bin 453 olarak tespit edilirken, 1133 hizmet ve 170 kurum bulunuyor. Bu şekilde son derece geniş kapsamlı bir hizmet portalı olması nedeni ile günümüz modern yaşantısı içerisinde vatandaşlar tarafından oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmaktadır.

E-Devlet sistemi üzerinde yapılabilmekte olan işlemlere her geçen gün yenileri eklenerek vatandaşların resmi işlemlerinde çok daha geniş bir dijital platform kolaylığından yararlanabilmesine yardımcı olunuyor. Bu neden ile de günümüzde e-Devlet sistemi ile yapılan pek çok işlemde alınan resmi belgelerin yapılacak resmi işlemlerde yasal bir geçerliliği bulunuyor. Dijital platform üzerinde vatandaşların hizmetine sunulan ve sanal devlet kapısı olarak isimlendirilen bu sistem ile kamu kurumlarının tüm online hizmetlerine kolay ve güvenli bir şekilde erişim sağlanabiliyor ve işlem gerçekleştirilebiliyor. Ancak güvenlikli kamu hizmetleri kapsamında vatandaşların sisteme girişmeleri gerekirken bu konuda vatandaşlara sunulan dört farklı giriş yöntemi bulunuyor.

Haberin Devamı

Vatandaşlar sisteme giriş işlemleri için ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyor. Bu e-Devlet giriş yöntemlerindeki güvenlik önlemleri vatandaşların kimlik bilgileri, adres bilgileri, iletişim bilgileri ve kurumlardaki bilgileri gibi son derece önem arz eden bilgilerin dijital platformda en iyi şekilde korunabilmesi ve işlemlerin vatandaşlar tarafından daha güvenli şekilde yapılabilmesi amacı ile uygulanıyor. Bu giriş yöntemleri arasında en yaygın kullanıma sahip olanı ise ‘e-Devlet şifresi ile giriş’ oluyor. PTT şubelerinden cüzi bir ücret karşılığında kimlik ile yapılan bireysel başvurular ile alınabilen ve sisteme ilk giriş esnasında değiştirilebilen bu şifre ile sisteme giriş yapıldığından vatandaşlar tarafından en yoğun şekilde tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Ancak e-Devlet sistemindeki bazı devlet kurumları ile yapılacak işlemlerin büyük bir önem ve hassasiyet arz ediyor olması nedeni ile sisteme diğer giriş yöntemlerinden birisinin kullanılması isteniyor. Bu giriş yöntemleri ise ‘mobil imza ile giriş’ ve ‘elektronik imza ile giriş’ oluyor. Mobil imza GSM operatörleri aracılığı ile alınabilirken, elektronik imza için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış Elektronik Sertifika Sağlayıcıları aracılığı ile alınabiliyor.