Gündem E Devlet Hizmetleri ve Sisteme Giriş

E Devlet Hizmetleri ve Sisteme Giriş

25.03.2015 - 09:25 | Son Güncellenme:

E-Devlet sistemine üye olarak siz de kamu işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş işlemlerini ve E-Devlet şifre alma işlemlerini sizler için hazırladığımız haberimizden öğrenebilirsiniz.

E Devlet Hizmetleri ve Sisteme Giriş

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte devlete bağlı çoğu kurum ve kuruluş internet uygulamalarını geliştirmiştir. İnternet uygulamalarını geliştiren bu kurum ve kuruluşlar E-Devlet sisteminde de yer almaktadır. E-Devlet sistemi bu hizmetlerin vatandaşlara elektronik ortam aracılığıyla ulaşmasını sağlamaktadır. E-Devlet sistemi ile vatandaşlar devlet kurumlarındaki bazı işlemlerini internet üzerinden online olarak gerçekleştirebilmektedir. E-Devlet sistemi kurulduktan sonra devlet dairelerinde oluşan sıralar azalmıştır. E-Devlet sistemi vatandaş ve devlet arasındaki ilişkiyi internet ve teknoloji sayesinde geliştirmeyi amaçlamaktadır. E-Devlet sistemini kullanan vatandaşlar işlemlerini internet üzerinden yapabilmektedir. E-Devlet kurulduğu ilk zamanlarda çok kayıtlı kullanıcı yoktu. Zamanla E-Devlet sisteminin hayatımız için bir kolaylık olduğu anlaşıldıkça vatandaşlar E-Devlet sistemini kullanmaya başlamıştır. Şu an için E-Devlet sistemine kayıtlı 21 milyon kişi vardır.

Haberin Devamı

E-DEVLET

E-Devlet sisteminde kamu kurumlarının çoğu bulunmaktadır ve internet üzerinden vatandaşlara hizmet vermektedir. E-Devlet sisteminde kamu kurumları olarak Bakanlar Kuruluna bağlı bütün bakanlıklar bulunmaktadır. E-Devlet sisteminde ayrıca belediyelerde bulunmaktadır. Bütün belediyeler E-Devlet sisteminde yer almasa da zamanla kullanan belediyeler artmıştır. En çok kullanılan E-Devlet hizmetleri arasında SGK prim sorgulama, E-okul, SGK hizmet dökümü, 3 günlük hava durumu öğrenme, hastane randevu alma sistemi gibi işlemler E-Devlet sisteminde en çok kullanılan hizmetler arasında yer almaktadır. E-Devlet sisteminde bir de E-Devlet kapısı bulunmaktadır. E-Devlet kapısı E-Devlet hizmetlerine aynı yerden güvenli ve kesintisiz olarak ulaşılmasını sağlayan bir uygulamadır. E-Devlet uygulamasına giriş yaptığımızda ana sayfada 3 tane bölüm vardır. E-Hizmetler, kamu kurumları ve belediyeler olarak E-Devlet sistemi 3 parçadan oluşmaktadır. E-Hizmetler bölümünde E-Devlet altında olan bütün kurum ve kuruluşların internet uygulamalarına ulaşabilirsiniz. E-Hizmetlerden kolay bir şekilde istediğimiz uygulamaya ulaşabilmek için sol tarafta bulunan harflerden ulaşmak istediğimiz uygulamanın baş harfini seçerek o harf ile başlayan uygulamalara erişebiliriz.

Haberin Devamı

E-Hizmetler altından vatandaşlar genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, PTT gibi kurumlara ulaşmaktadır. E-Devlet ana sayfasında bulunan bir başka bölüm ise kamu kurumları bölümüdür. Bu bölümde E-Devlet sistemine kayıtlı bütün bakanlıklar bulunmaktadır. Kamu kurumları bölümünde Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve diğer tüm bakanlıklar bulunmaktadır. E-Devlet ana sayfasında bulunan belediyeler bölümünde ise E-Devlet sistemine kayıtlı bütün belediyeler bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan bütün belediyeler sistemde bulunmasa da çoğu belediye E-Devlet hizmetine dahilolmuştur. Belediyeler hakkında işlemleri ve belediyeler hakkında bilgileri E-Devlet ana sayfasının belediyeler kısmından ulaşabilirsiniz. E-Devlet sistemindeki bu işlemlerin hepsini yapmak için sisteme giriş yapmalısınız. E-Devlet sistemine 4 farklı şekilde giriş yapabilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha kolay bir giriş sistemi olduğu için E-Devlet şifresi ile olan giriş seçeneğini kullanmaktadır.

Haberin Devamı

E-Devlet hizmetlerinden yararlanmak için yapmanız gereken tek şey E-Devlet sistemine giriş yapmaktır. E-Devlet sistemine 4 farklı şekilde giriş yapabilmektesiniz. E-Devlet sayfasının sağ üst tarafında bulunan sisteme giriş linkini tıklayarak sisteme girme işlemine başlayabilirsiniz. Sisteme giriş linki tıklandıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Giriş Ekranına ulaşacaksınız. Bu sayfada bulunan 4 Farklı giriş seçeneği ile sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak kolay olan E-Devlet şifresi ile olan giriş seçeneği bulunmaktadır. E-Devlet şifresi ile olan giriş seçeneğini seçtiğimiz zaman sistem bizden T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi isteyecektir. Sisteme T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresini girdikten sonra sisteme girişinizi yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise alma işlemi çok basittir. E-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilir.

Haberin Devamı

PTT şubelerinden E-Devlet şifresi alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra şifrenizi hesap ayarlarından değiştirebilirsiniz. Mobil imza seçeneği ile giriş yapmak için cep telefonu hattınızın mobil imza uygulamasını destekliyor olması gerekmektedir. Hattınız mobil imza uygulamasını destekliyor ise ve sisteme de kayıtlı mobil imzanız var ise sisteme T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı girdikten sonra mobil hattınızı seçerek sisteme giriş işlemine devam edebilirsiniz. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapmak için şahsınıza ait elektronik imza ve elektronik imza kartınız bulunmalıdır. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapmak için kart tipini seçtikten sonra işleminize devam edebilirsiniz.