Gündem E-Devlet ile ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?

E-Devlet ile ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?

27.04.2018 - 11:36 | Son Güncellenme:

Ücretli öğretmenlik başvurusu artık e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Ücretli öğretmenlik başvurusu yapmak istiyorsanız yeni dönem itibariyle bu işler elinizin bir tık altında. Ücretli öğretmenlik başvurusunun nasıl yapılacağı ve nereden yapılacağı hakkında detaylı bilgilere yazının devamında ulaşabilirsiniz.

E-Devlet ile ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır

Ücretli Öğretmenlik nedir?

Haberin Devamı

Ülkemizde kadrolu öğretmenler dışında sözleşmeli öğretmen ve ücretli öğretmen olmak üzere iki farklı öğretmen çeşidi de bulunmaktadır. Bölgesel olarak öğretmen açıklarını kapatmak için ücretli öğretmenlik tercih ediliyor. Ücretli öğretmenler öğretmenlik yapabilecek durumdaki kişilerden seçilmektedir. Alacakları ücret verdikleri ders saatine göre farklılık göstermekte olup sigorta girişleri part-time olarak yapılmaktadır. Sigorta ödemeleri de alınan ders sayısına değişkenlik göstermekte olup, en fazla part-time olarak yani 15-16 günlük sigorta ödemesi yapılmaktadır.

e-Devlet ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?

e-Devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinde 2 TL karşılığında alabiliyorsunuz. Eğer şifrenizi unutmuşsanız PTT şubelerinden 4 TL ödeyerek yeni şifreye sahip olabilirsiniz. e-Devlet üzerinden ücretli öğretmenlik başvurusu yapmak için öncelikle T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapmalısınız. Ardından karşınıza çıkan ekrandaki beyaz arama kutucuğuna ücretli öğretmenlik başvurusu yazarak aratınız. Arama sonuçlarından Milli Eğitim Bakanlığı/Ücretli Öğretmenlik Başvurusu yazısına tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Arama yapmadan direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-ucretli-ogretmenlik-basvurusu bağlantısını kullanarak başvuru sayfasına ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Başvuru sayfasında biraz aşağıda olan iletişim bilgileri kısmında istenen cep telefonu numarası, e-posta adresi, bilgilerini girmelisiniz. Eğitim bilgileri kısmında formasyona sahipseniz formasyonum var yazısına tik koymalısınız. Diğer bilgilere de gerekli işlemi yaparak bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Yurt dışı eğitim kurumlarından mezun oldum ve YÖK denkliğim var ya da eğitim enstitüsünden mezun oldum kutucuğunu işaretlerseniz ülke, üniversite adı, fakülte adı, program adı ve mezuniyet tarihi bilgilerini doldurmanız gerekiyor. Bu alanda form doldurma işleminiz bitince kaydet ve ilerle diyerek işlemlerinizi tamamlamış olursunuz.

Öncelik sırası nedir?

Eğitim ve teknik eğitim fakültesi mezunları ve bu fakülte mezunu olup da yüksek lisans yapmış olanlar, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda yüksek puan alanlar ve ya daha önce ücretli öğretmenlik yapıp başarılı bir şekilde tamamlamış olan kişiler ilk atanacak grupta yer alıyorlar.

Haberin Devamı

Eğitim fakülteleri dışında 4 yıllık bir fakülte mezunları, pedagojik formasyon eğitimi sertifikası sahibi kişiler ücretlik öğretmenlik için ikinci sırada önceliğe sahipler.

2 yıllık Meslek Yüksek Okullarından mezun olanlar ise üçüncü grupta yer almaktadır.

Ücretli öğretmenlik şartları

  • Türkiye Cumhuriyeti ya da KKTC vatandaşlığına sahip olmak.
  • Lisans mezunu, ön lisans mezunu ya da usta öğrenci statüsünde olmak.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kamu haklarından mahrum olmayan bir birey olmak.
  • Öğretmenlik yapmaya engel bir sağlık sorunu olmaması.
  • Anayasada belirtilen belirli suçlar hakkında yükümlü olmamak, Türk Ceza Kanunu’nun 53. Maddesindeki kapsamda olmamak
  • Erkek bireyler için askerliğini yapmış olmak, tecil ettirmiş olmak ya da askerlikten muaf olmak.
  • Bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı çalışmıyor olmak.
  • Yurtdışı mezunu kişiler için yurtiçi denkliği yapmış olmak.

Hangi bölüm mezunu olmak gerekiyor?

Ücretli öğretmenlik için eğitim fakültesi, mesleki eğitim fakültesi, fen fakültesi, edebiyat fakültesi, fen-edebiyat fakültesi, beden eğitimi ve spor yüksekokulu, güzel sanatlar fakültesi, dil ve tarih ve coğrafya fakültesi ve ilahiyat fakültesi mezunlarının başvuruları değerlendiriliyor.

Okul öncesi öğretmenliği alanında açık olması hâlinde meslek yüksekokulu, sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu ve ev ekonomisi yüksekokulunun sadece çocuk gelişimi bölümü mezunları değerlendirmeye alınıyor.