Gündem E-Devlet online hizmetlerine nasıl ulaşılır?

E-Devlet online hizmetlerine nasıl ulaşılır?

22.01.2016 - 00:32 | Son Güncellenme:

E-Devlet online hizmetlerini kullanabilmeniz için E-Devlet şifresi almanız gerekmektedir. Böylelikle tek seferlik aldığınız şifreyle birçok işleme ulaşabilirsiniz. Detayları haberimizde.

E-Devlet online hizmetlerine nasıl ulaşılır

Ülkemizde internet kullanan vatandaşların sayısında büyük bir artış bulunmaktadır. İnternet teknolojisinin bu kadar yaygınlaşmasından sonra internet kullanan vatandaşların sayısında da büyük artış olmuştur. Vatandaşlar internetin rahatlığına eriştikten sonra daha fazla internet kullanmaya başlamıştır. Durum böyle olunca da vatandaşlar internet üzerinden birçok işlemini gerçekleştirmeye başlamıştır. İnternetin gelişiminden sonra internet üzerinden de gerçekleştirebileceğimiz işlemlerin sayısında büyük bir artış olmuştur. Çoğu sorgulama işlemini, fatura ödeme işlemini, fatura sorgulama işlemini, sigorta işlemlerini, emeklilik işlemlerini bile artık internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilmektesiniz. Devlet bu işlemlerin hepsini tek bir sistem altında gerçekleştirebilmek için bir sistem geliştirmiştir.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet ismimi verdiği bu sistem sayesinde vatandaşlar birçok işlemini bu sisteme giriş yaparak gerçekleştirebilmektedir. E-Devlet sistemi ilk olarak 2008 yılında hizmete girmiştir. İlk hizmete sunulduğunda bu kadar çok hizmet seçeneği yoktu. Daha sonraki yıllarda hizmet türleri eklenerek şu an çok büyük bir hizmet ağı oluşturmuş durumdadır. E-Devlet sistemi 2008 yılında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yetkisiyle kurulmuştur. Kurulduğu yıldan itibaren de her yıl gelişim göstermektedir. E-Devlet sisteminin sağladığı yararlardan en büyüğü ise birçok işleminizi tek bir sisteme giriş yaparak gerçekleştirmektir. E-Devlet sisteminden birçok kurum hakkında bilgi alabildiğiniz gibi o kurumlar ile de işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ülkemizde bulunan çoğu kurum ve kuruluşun internet uygulaması bu sistem altında toplanmıştır. Kamu kurumlarının neredeyse hepsi bu sistemdedir. Vatandaşlar herhangi bir kamu kurumundaki işlemini internet üzerinden bu sistem sayesinde gerçekleştirebilmektedir. Bu sistemde kamu kurumlarının internet uygulamaları bulunduğu gibi ayrıca ülkemizde bulunan bakanlıklarında internet uygulamaları yer almaktadır. Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı gibi birçok bakanlığın internet uygulaması bu sistem altında yer almaktadır. Bu bakanlıkların alt bölümlerinden yapacağınız işlemleri bu sisteme giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi 3 ana bölümden oluşmaktadır. Ana sayfada yer alan kamu kurumları, E-Hizmetler ve belediyeler bölümü bulunmaktadır. Kamu kurumları bölümünde E-Devlet sisteminde yer alan bütün bakanlıkların internet uygulamaları bulunmaktadır. Bu bölüme giriş yaparak istediğiniz bakanlığın internet uygulamasına ulaşabilirsiniz ve giriş yaparak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Hizmetler bölümünde ise bu sistemde yer alan bütün internet hizmetleri bulunmaktadır. Yani yapmak istediğiniz herhangi bir işlemi bu bölüme giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra işlem yapmak istediğiniz kurumu kolayca bulabilmek için sol tarafta bulunan harflerden kurumun baş harfini seçerek kolayca bulabilirsiniz. Ya da üst tarafta yer alan arama bölümüne işlem yapmak istediğiniz kurumu yazarak ulaşabilirsiniz. Belediyeler bölümünde ise ülkemizde yer alan belediyelerin bazılarının internet uygulamaları yer almaktadır. Her belediyenin internet uygulaması yer almasa da gün geçtikçe sisteme eklenmektedir. E-Devlet sisteminden işlem gerçekleştirebilmek için de sisteme giriş yapmanız gereklidir. Sisteme giriş yapmadan da birçok işlemi gerçekleştirebilirken bazı işlemlerinizi sadece sisteme giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine giriş yapmanın birçok farklı yolu vardır. Giriş yapabilmek için ilk olarak ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Açılan sayfada E-Devlet sistemine giriş yolları karşınıza gelecektir. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sisteminde birden fazla giriş yolu vardır. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha kolay olduğu için E-Devlet şifresi ile giriş yolunu kullanmaktadır. Bu giriş yolunu seçtikten sonra sisteme giriş yapabilmek için T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi sisteme girmeniz gereklidir. E-Devlet şifreniz yok ise PTT kurumlarından şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız ile istediğiniz PTT kurumuna giderek 2 TL karşılığında bir ücretler E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra da aldığınız şifreyi unutmamak için değiştirebilirsiniz. Diğer giriş yollarında bir tanesi de mobil imza ile giriş yoludur. Bu giriş yolunu seçtikten sonra T.C. kimlik numarası GSM numaranız ve GSM operatörünüzü seçerek sisteme giriş işlemine devam edebilirsiniz. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapabilmek için sisteme kayıtlı bir tane elektronik imzanın bulunması gereklidir. Diğer giriş yolları ise T.C. kimlik kartı ile giriş ve internet bankacılığı ile giriş seçeneğidir. Bu giriş yollarından istediğinizi seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz.