Gündem E-Devlet Portalı İle Güvenli Online Kamu İşlemleri

E-Devlet Portalı İle Güvenli Online Kamu İşlemleri

15.05.2015 - 10:51 | Son Güncellenme:

E-Devlet şifresi ile tüm kamu işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi nasıl alınır, E-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır sorularının yanıtlarınız haberimizde sizler için hazırladık!

E-Devlet Portalı İle Güvenli Online Kamu İşlemleri

Vatandaş artık devlet kurumlarıyla olan işlemlerini artık internet üzerinden kolay bir şekilde yapabilme imkanına sahip olabiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan kamu kurumlarının online hizmetleri ile birlikte çok daha pratik bir şekilde online kamu işlemleri yapılabiliyor. E-Devlet portalı ise dijital dünyada yer alan tüm kamu kurumları ve online hizmetlerini tek bir çatı altında bir araya getiriyor. Dijital portal üzerinde yer alan kamu kurumlarının online hizmetleri aracılığı ile vatandaş, resmi işlemlerini internet kolaylığında yapabilme fırsatına sahip olabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern çağında oldukça yoğun ve sık bir şekilde dijital platform üzerinde yer alan kamu hizmetleri vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Kamu kurumlarının dijital platform üzerinde yer alan online hizmetleri aracılığı ile vatandaşların kamu hizmetlerinde çok daha çağdaş ve modern standartlardan yararlanabilmeleri sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

Dijital platform üzerinde bulunan kamu kurumu online hizmetleri tek bir çatı altında bir araya getirilmesi amacı ile devlet portalı olan e-Devlet sisteminde toplandı. Başbakanlık tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na verilen yetki ile 2008 yılında vatandaşın hizmetine sunulan bu sanal devlet sistemi, kamu hizmetlerinde modern ve çağdaş dünya standartlarının yakalanabilmesi ve yine kamu hizmetlerinde modern teknolojiye entegrasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlıyor. Dijital platform üzerinde hizmet veren bu sanal devlet portalı vatandaşın pek çok resmi kamu işleminde önemli kolaylıklar getiriyor. 2008 yılında kurulan ve dijital platform üzerinde bulunan tüm kamu hizmetlerini tek bir çatı altında bir araya getiren e-Devlet portalı ile vatandaşların elde ettikleri en önemli avantajların başında 7 gün 24 saat mesai saati, resmi tatil ve hafta sonu tatili gibi durumlar ile karşı karşıya kalmadan pek çok kamu işlemi yapabilme fırsatı oluyor. Bu neden ile de günümüzde vatandaşlar tarafından oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor.

Haberin Devamı

Dijital platform üzerinde yer alan e-Devlet sistemine erişim ise türkiye.gov.tr adresinden son derece pratik bir şekilde sağlanıyor. Böylelikle vatandaşlar oldukça kolay bir şekilde erişim sağlayabildikleri internetin en güvenli ve en hızlı devlet portalı üzerinden kamu kurumları ile olan pek çok işlemini pratik şekilde yapabilme fırsatına sahip olabiliyor. Vatandaşa güvenli sanal bir hizmet sunabilmeyi amaçlayan Başbakanlık, sanal devlet portalında 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemi sunuyor. Vatandaşın sanal devlet portalı üzerinde yer alan online hizmetlerden yararlanabilmeleri için bu giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekiyor. Dijital dünyada güvenli giriş imkanı sunan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisinin kullanılması gerekiyor. Böylelikle sisteme giriş yapılarak çok daha güvenli bir şekilde kamu kurumları ile olan işlemlerin yapılabilmesi mümkün hale geldi.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine giriş işlemlerinde kullanılabilmekte olan e-Devlet şifresi için vatandaşın PTT şubelerine kimlikleri ile birlikte başvuruda bulunmaları gerekiyor. E-Devlet şifresi istendiği şekilde özel bir şifre ile de sisteme giriş esnasında veya sistem içerisindeki güvenlik işlemleri bölümünden değiştirilebiliyor. Ancak diğer giriş yöntemlerine göre biraz daha düşük düzeyde bir giriş yöntemi olması sebebi ile bazı önemli kamu kurumu hizmetlerinin kullanılamıyor. Bu neden ile de günümüzde vatandaşların sanal devlet kapısı sistemine giriş yapabilmeleri için mobil imza veya elektronik imza giriş yöntemlerinden birisini kullanmaları gerekiyor. E-Devlet sistemine mobil imza ile giriş yapabilmek için öncelikli olarak GSM operatörlerine başvuruda bulunularak mobil imza alınması gerekiyor. Aynı şekilde elektronik imza ile giriş yapabilmek için vatandaşların öncelikli olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanan Elektronik Sertifika Sağlayıcıları’na bireysel başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Elektronik imza kişinin ıslak imzasının dijital dünyada resmi geçerliliği olacak şekilde aktarılmasını sağlıyor. Sanal platformda yer alan e-Devlet sistemi üzerinde yapabileceğiniz oldukça geniş alanlara yayılan kamu hizmetleri bulunuyor. Özellikle de kamu kurumlarına gidilerek yapılması son derece zahmetli olan ve uzun süreler alabilen işlemlerde artık internet kolaylığından yararlanabilme fırsatının bulunduğu sanal devlet kapısı sisteminde yapılan tüm işlemlerin yasal geçerliliğinin bulunması bu anlamda vatandaşa önemli kolaylıklar sağlamaya ve vatandaş tarafından yoğun olarak kullanılmaya devam ediyor.