Gündem E-Devlet şifremi unuttum ne yapabilirim?

E-Devlet şifremi unuttum ne yapabilirim?

09.01.2016 - 22:38 | Son Güncellenme:

E-Devlet kapısına girişinizi gerçekleştirmek için birkaç tane farklı seçeneğe sahipsiniz. Bunlardan en yaygını E-Devlet şifresidir. Bir e-devlet şifresi aldıysanız ve unuttuysanız ne yapmanız gerektiğini haberimizden öğrenebilirsiniz.

E-Devlet şifremi unuttum ne yapabilirim

Son yıllarda hızla gelişen teknolojiler ile birlikte artık yaşamın her alanında internet kendisine etkin şekilde yer buluyor. Günümüzün akıllı ve mobil teknolojileri ile birlikte artık vatandaşın artık internete bulunduğu her yerden en pratik bir şekilde erişim sağlayabiliyor olması internet kullanım oranlarının her geçen gün büyük bir hız ile artış göstermesine yol açıyor. Günümüz modern Türkiye’sinde de internet kullanım oranlarının her geçen gün yüksek oranlarda artış göstermesi kamu hizmetlerinde de aktif bir rol üstlenmesine yol açıyor. Özellikle de internet teknolojilerini kullanarak vatandaşa dijital kamu hizmetleri sunmaya başlayan kamu kurumları, Türkiye’de kamu hizmetlerinin çok daha çağdaş ve çok daha modern standartlara ulaşmasına yol açıyor. Ancak son yıllarda kamu kurumları arasında oldukça popüler hale gelen dijital kamu hizmetleri nedeni ile internet üzerinde kamu kurumlarının online hizmetleri dağınık bir durumda bulunuyor ki bu durumda vatandaşların bu online hizmet uygulamalarına kolaylıkla ulaşamamasına ve hatta bilgisinin dahi olmamasına yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Dijital platform üzerinde yer alan kamu hizmetlerinde ortaya çıkan bu karmaşanın önüne geçebilmek ve vatandaşın internette kamu işlemlerini çok daha yüksek güvenlik önlemleri altında gerçekleştirebilmesini sağlayabilmek amacı ile Başbakanlık tarafından sanal devlet portalı e-Devlet sistemi hizmete açıldı. Türkiye’deki her bir devlet kurumunun internet üzerinde yer alan dijital hizmet uygulamalarını tek bir çatı altında bir araya toplayan bu sanal devlet portalı içerisinde vatandaşlar aradıkları ve işlem yapacakları her devlet kurumu dijital hizmetini kolay bir şekilde bulabiliyor. İnternete erişim sağlanabilen her noktadan sadece birkaç dakika içerisinde kamu işlemlerinin gerçekleştirilebilmesine yardımcı olan bu kamu kurumlarının dijital hizmetlerinin bir arada bulunduğu sanal devlet portalı e-Devlet sistemi Türkiye’deki kamu işleyişi içerisinde oldukça önemli bir rol üstleniyor. Özellikle günümüzde bazı kamu kurumları ile yapılacak işlemlerde vatandaşların kesinlikle sanal devlet portalını kullanması gerekliliği oluştu. Ayrıca vatandaşların sadece dakikalar içerisinde kamu işlemlerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olan bu sanal devlet portalı kamu kurumlarındaki iş yükünün önüne geçilebilmesine ve böylelikle de köhnemiş devlet hizmet yapısının modern çağa uygun standartlara ulaştırılabilmesi sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

Vatandaşın akıllı cihazlar veya bilgisayarlar aracılığı internete bağlantı kurabildikleri her noktadan kullanabildikleri sanal devlet portalı dijital platform üzerinde turkiye.gov.tr adresinde yer alıyor. Vatandaş internet üzerinde yer alan bu adres içerisinde sanal devlet portalına kolay bir şekilde erişim sağlayarak, kamu kurumlarının dijital hizmet uygulamalarını kullanabiliyor. Ancak vatandaşın son derece önem arz eden vatandaşlık bilgilerinin bulunması ve yasal geçerliliği bulunan kamu işlemlerinin gerçekleştirilebiliyor olması nedeni ile sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde son derece yüksek şifreleme sistemine odaklı güvenlik yazılımları bulunuyor. Bu durumda vatandaşın internet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi içerisindeki her bir kamu hizmet uygulamasını kullanabilmeleri için öncelikli olarak kimlik doğrulaması yapması gerekliliğini doğuruyor. Vatandaş sanal devlet portalı kimlik doğrulama işlemi ile birlikte güvenli bir şekilde sisteme giriş yapabiliyor ve kamu kurumlarının tüm dijital hizmetlerini kullanarak kamu işlemlerini internet hız ve kolaylıklarında gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

Dijital platform üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde yer alan sisteme giriş ekranından kimlik doğrulama işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Sanal devlet portalında kimlik doğrulama işlemleri için vatandaşlara 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemi sunuluyor. Vatandaş sanal devlet portalı e-Devlet sistemine giriş yapabilmek için PTT şubelerinden alabileceği e-Devlet şifresi ile giriş, GSM operatörlerinden alabilecekleri mobil imza ile giriş, Bilgi Teknolojileri İletişim Bakanlığı Elektronik Sertifika Sağlayıcılarından alabilecekleri elektronik imza ile giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyor. Ayrıca vatandaşlar kimlik doğrulama işlemleri için ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ yüksek güvenlikli giriş yöntemini de kullanabiliyor. Böylelikle artık sanal devlet portalı içerisinde son derece yüksek güvenlik önlemleri altında Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı,Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer internet teknolojilerini aktif olarak kullanan vatandaşa dijital kamu hizmetleri ile hizmet veren tüm devlet kurumlarının dijital hizmetlerini kullanabilme imkanına sahip olunabiliyor. E-Devlet sistemi içerisinde vatandaş adres değişikliği, sabıka kaydı belgesi alımı, askerlik yeri sorgulama, mahkeme sorgulama ve daha pek çok kamu işlemini dakikalar içerisinde yapabiliyor.