Gündem E-Devlet şifresi nasıl alınıyor? Sistem giriş işlemleri nasıl yapılır?

E-Devlet şifresi nasıl alınıyor? Sistem giriş işlemleri nasıl yapılır?

02.09.2015 - 21:30 | Son Güncellenme:

Kamu işlemlerimizi yapmaya yardımcı olan E-Devlet hizmetleri günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. E-Devlet şifresi nasıl alınır ve E-Devlet hizmetlerine nasıl giriş yapılır tüm sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

E-Devlet şifresi nasıl alınıyor Sistem giriş işlemleri nasıl yapılır

E-Devlet sistemi devletin geliştirdiği bir elektronik platformdur. Bu platformda internet uygulaması olan çoğu kurum ve kuruluş yer almaktadır. Yani bu platforma giriş yaparak çoğu kurum ve kuruluşun internet uygulamasına ulaşabilirsiniz ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi bu hizmetlerin vatandaşlara elektronik ortam aracılığıyla ulaşmasını sağlamaktadır. Bu elektronik platform sayesinde vatandaşlar devlet kurumlarındaki bazı işlemlerini internet üzerinden online olarak gerçekleştirebilmektedir. Bu sistem kurulduktan sonra devlet dairelerinde oluşan sıralar azalmıştır. Bu sistem vatandaş ve devlet arasındaki ilişkiyi internet ve teknoloji sayesinde geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

Bu platformdan bütün kamu kuruluşları hakkında bilgilere ve çoğu kamu kuruluşu ile ilgili işlemlerimizi kolay bir şekilde internet üzerinden yapabilmekteyiz. Bu sistemde E-Hizmetler, kamu kuruluşları ve belediyeler yer almaktadır. Bu hizmetlerin hepsine bu platform üzerinden ulaşılabilir. Bu sistem sayesinde ulaşabileceğimiz hizmetlerin başında; SGK hizmet dökümü, SSK borç sorgulama, SSK prim sorgulama, bütün Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri, E-bildirge, Bimer başvuru sorgulama, işe giriş tarihi sorgulama, adli sicil kaydı sorgulama, üniversite kaydı sorgulama ve UYAP vatandaş giriş işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmekteyiz. Bu platformda Sosyal Güvenlik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi birçok kurum ve sistemlerini barındırmaktadır. Bu platforma giriş yaptığınızda ana sayfa da sizi 3 ana bölüm karşılayacaktır. E-Hizmetler, Kamu kurumları ve belediyeler olmak üzere 3 ana bölümden oluşmaktadır. E-Hizmetler bölümünde sisteme kayıtlı bütün kurumların internet uygulamaları bulunmaktadır. Yani bu bölüme girerek işlem yapmak istediğimiz kurum veya kuruluşu seçerek işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Hizmetler bölümünde kolayca işlem yapabilmek için kolay bir şekilde işlem yapacağımız kuruluşu bulabilmek için sol tarafta bulunan harflerden işlem yapmak istediğimiz kurumun baş harfini seçerek o harf ile başlayan bütün kurumlar karşınıza gelecektir. Böylelikle kolay bir şekilde işlem yapmak istediğiniz kurumu bulabilirsiniz. E-Hizmetler bölümünde üst tarafta belediye hizmetler, şirketler, sık kullanılan hizmetler ve yeni eklenenler olmak üzere ayrılmıştır. Belediye hizmetleri bölümünde sisteme kayıtlı bütün belediyeler bulunmaktadır ve bu belediyeler ile hangi işlemleri yapabileceğimizi belediyeliklerin altından bularak yapabilmekteyiz. Şirketler bölümünde sisteme kayıtlı özel şirketlerin hepsi bulunmaktadır. Avea, Digitürk, Vodafone gibi şirketler bu bölümde bulunmaktadır. Şirketler bölümünde bulunan şirketler ile işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sık kullanılan hizmetler bölümünde ise sisteme giren vatandaşların sıklıkla kullandıkları uygulamalar bulunmaktadır. Sık kullanılan hizmetler bölümünde Adalet Bakanlığından adli sicil kaydı sorgulama, Emniyet Genel Müdürlüğünden araç sorgulama, Gelir İdaresi Başkanlığından vergi borcu sorgulama, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden 3 günlük hava tahmini, Sosyal Güvenlik Kurumundan bağlı olduğunuz kuruma göre işlemler sık kullanılan hizmetler bölümünde bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Sisteme giriş linki tıklandıktan sonra T.C. vatandaş giriş ekranına yönlendireceksiniz. T.C. vatandaş giriş ekranında 4 farklı giriş sistemi vardır. Bu giriş sistemlerinden herhangi birisini seçerek sisteme girişinizi yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında giriş ekranından E-Devlet kapısına giriş yapabilirsiniz. Sistemde ilk olarak E-Devlet şifresi ile olan kısım bulunmaktadır. Bu kısma T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise alma işlemi basittir. Kolay bir şekilde şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT şubelerinden E-Devlet şifresi alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir nüfus kağıdınız ile PTT şubesine gitmelisiniz. Şifrenizi PTT şubesinden alacağınız zaman 2 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. PTT şubelerinden şifrenizi aldıktan sonra sisteme şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında mobil imza ile giriş yapabilmek için üzerinize tanımlı hattınızın mobil imzaya uyarlı olması gerekmektedir. Eğer hattınız mobil imzayı destekliyor ise T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı sisteme girdikten sonra hattınızın türünü seçerek sisteme girişinize devam edebilirsiniz. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapabilmek için üstünüze tanımla elektronik imzanın bulunmalıdır ve elektronik imza kartınız bulunmalıdır. Üstünüze tanımlı elektronik imza var ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçtikten sonra sisteme girişinizi devam edebilirsiniz. T.C. kimlik kartı ile giriş seçeneği daha yeni kullanıma açılan bir sistemdir. Bu sisteme standart kart okuyucu giriş ve kart erişim cihazı ile giriş seçeneği ile giriş yapabilirsiniz.