Gündem e-Devlet nedir? Hangi işlemler e-Devlet üzerinden yapılır?

e-Devlet nedir? Hangi işlemler e-Devlet üzerinden yapılır?

01.08.2016 - 09:35 | Son Güncellenme:

E-devlet sistemi, vatandaşların işini kolaylaştıran resmi uygulamalardan bir tanesidir. E-devlet sistemi, giriş şifresi yardımıyla kullanılan ve 22 kuruma ait sorgulamaları yapmamızı sağlayan uygulamadır. Sistemden yararlanabilmek için E-devlet giriş şifresini temin etmiş olmanız gerekmektedir.

e-Devlet nedir Hangi işlemler e-Devlet üzerinden yapılır

Günümüzde internet sistemi sayesinde birçok işlemimizi rahatça yapabiliyoruz. Dakikalar içerisinde önemli işlemlerimizi yapabilmemiz mümkün hale gelmiş durumdadır. Bu işlemlerden bizler için en önemli olanları; her alanda yapılan alışveriş, sosyal medya üzerinden etkileşim, internet gazeteleri, internet bankacılığı, çevrimiçin binlerce kişi ile birlikte oynanabilen oyunlar ve en önemlisi de devlet dairesi işlemlerini internet üzerinden yapabiliyoruz. İnternet üzerinden devlet dairesi işlemlerini yapabildiğimiz resmi internet sitesi E-Devlet’tir. E-Devlet sistemi hakkındaki gerekli bilgileri ve sistem girişinizi nasıl yapabileceğinizi anlatmış bulunmaktayız. Yazımızın devamını okuyarak E-Devlet sistemi hakkındaki gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet Nedir?

E-Devlet sistemi internet üzerinden devlet dairesi işlemleri yapabildiğimiz resmi bir internet platformudur. E-Devlet sistemi üzerinden 22 adet devlet dairesi kurumuna ait birçok işlemi yapabilmekteyiz. Bu işlemleri daha önceki yıllarda devlet dairesi kurum ve kuruluşlarına giderek yapmak durumundaydık. Bu işlemler çoğu zaman uzunca beklenen işlem sıralarını içermekteydi. Bu da gündelik hayatımızdaki diğer işlerimizin aksamasında oldukça büyük bir sorun haline gelmekteydi. Ancak internet üzerinden yapılan bu devlet dairesi uygulaması sayesinde artık herhangi bir yere gitmeden devlet dairesi işlemlerimizi oturduğumuz yerden yapabiliyoruz. E-Devlet sistemi şifre ile korunan bir sistemdir. Şifrenizin olmaması durumunda sisteme giriş yapabilmeniz mümkün değildir.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi üzerindeki işlemlerden yararlanabilmek için mutlaka bir şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer şifreniz yoksa şifrenizi PTT şubelerinden edinebilirsiniz. PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile birlikte giderek şifre alma başvurusunda bulunup; 2 TL işlem ücreti ödedikten sonra şifrenizi teslim alabilirsiniz. Almış olduğunuz bu şifre size özeldir ve sizden başka biri bu şifre ile işlem yapamamaktadır. Almış olduğunuz yeni şifreniz ile sistem üzerinde bir şifre değişimi yapıp, kendinize ait bir şifre oluşturmanız gerekmektedir. Zarf içerisinde PTT’den almış olduğunuz bu şifre geçici şifredir. Kendinize ait bir şifre oluşturduğunuzda bu şifreniz kalıcı hale gelmiş olacaktır.

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek çok kolay bir işlemdir. Şifrenizi aldıktan sonra yapmak istediğiniz devlet dairesi işlemine E-Devlet sistemi ana sayfasında bulunan E-Hizmetler seçeneğine tıklayıp yapmak istediğiniz işleminin ismini seçerek işleminizi yapmaya başlayabilirsiniz. İşlemi yapabilmek için karşınıza çıkacak olan işlem sayfasında bulunan ilgili boşluklara sırası ile T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazmanız gerekmektedir. T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi ilgili boşluklara doğru bir şekilde yazdığınızdan emin olunuz. Bilgilerinizin doğru olduğundan emin olduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayıp işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi üzerinden yapılan her işlem resmi işlemdir. Yapmış olduğunuz herhangi bir işlem sonucunu bilgisayar çıktısı olarak alıp, resmi kurumlarda kullanabilirsiniz. Resmi kurumlar vermiş olduğunu bu çıktı belgesinin takibini yapabilmektedir. Belge üzerinde bulunan barkod sayesinde kontrol ve belge takibi yapılabilir. Belge takibi yapılabildiği için resmi belge yerine geçmektedir. Günümüzde genellikle resmi kurumlar E-Devlet çıktısı şeklinde belge istemektedirler.