Gündem E-Devlet üzerinden tapu sorgulama nasıl yapılır?

E-Devlet üzerinden tapu sorgulama nasıl yapılır?

24.04.2018 - 14:34 | Son Güncellenme:

Tapu parsel sorgulama işlemini yıllarca Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün kapısında bekleyerek gerçekleştirmişlerdir insanlar. Birçoklarına derin bir nefes aldırmayı başarmış çevirimiçi uygulama E-Devlet ve devlete bağlı diğer kurumlarca hazırlanmış internet siteleri sadece tapu sorgulama değil resmi kurumlar tarafından geçerliliği bulunan başka birkaç belgenin daha alımını kolaylaştırmaktadır.

E-Devlet üzerinden tapu sorgulama nasıl yapılır

Bu yazıda E-Devlet ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait resmi internet sayfası kullanılarak yapılan tapu parsel sorgulama işleminin nasıl gerçekleştirildiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Haberin Devamı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Resmi Sitesi Üzerinden Sorgulama

Tapu parsel sorgulama işlemi için yapılması gereken ilk adım Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi sitesine girilerek parsel sorgulama seçeneklerinin bulunduğu ekranı açmaktır. Adres girilerek doğrudan arazi yahut arsanın mevkisine de gidilebilir.

Tapu ve parsel sorgulama ekranı açıldığında ilk olarak karşılaşılan görüntü sorgulama sayfasının kullanım koşullarıdır. Bu koşulların yazıya aktarımı herhangi bir hataya mahal bırakmamak için gerçekleştirilmemiştir. Tapu parsel sorgulama sayfası açıldığı anda ilk olarak karşılaşılan görüntünün kullanım koşulları olması dolayısıyla sözleşme maddelerine ulaşım çok rahat bir şekilde sağlanabilmektedir.

Haberin Devamı

Tapu parsel kullanım koşullarının kabul edilmesinden sonra karşılaşılan ekran varsayılan olarak yükseltileri gösterecek şekilde interaktif bir dünya haritasını içermektedir. İstendiği takdirde harita görünümünü farklı görüntüleme sistemleri aracılığıyla değiştirmek mümkün olmaktadır.

Tapu parsel sorgulama sayfasındahi harita üzerinde bulunan bir kısayol menüsüyle de birçok işlemi gerçekleştirmek kolaylaşmaktadır.

Tapu parsel sorgulama ekranın sol tarafında var olan kaydırmalı menünün İdari, Coğrafi, Adres ve Analiz olmak üzere 4 farklı tapu parsel sorgulama yolu bulunmaktadır. Kullanıcının elinde olan birbirinden farklı bilgilerle tapu parsel sorgulamasını rahatlıkla yapabilmesinin hedeflendiği görülmektedir.

E-Devlet Kullanılarak Tapu Parsel Sorgulama

Tapu parsel sorgulama işleminin E-Devlet üzerinden yapılabilmesi için gerek birinci Şart Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’de kayıt altına alınmış olmak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi(TAKBİS)’ne kayıt olmamış bireylerin E-Devlet üzerinden tapu parsel sorgulama işlemini gerçekleştirmeleri mümkün olmamaktadır.

Tapu parsel sorgulamak için TAKBİS’e kayıt yaptırmış isenin E-Devlete normal bir şekilde T.C. Kimlik Numarası ve E-Devlet şifresi kullanılarak girilmeli, E-Devlet sayfası üzerindeki e-hizmetler kısmında bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bölümüne ulaşılmalıdır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü seşeneklerine ulaşım sağlandıktan sonra ekrandaki Tapu Bilgilieri Sorgulama yazısına tıklanarak sistemin kayıtlı bilgiler arasından ilgili olanlarına ulaşması beklenmelidir.

Haberin Devamı

E-Devlet arka tarafta kayıtları belirleme işlemini belirledikten sonra ekrana tapu parsel bilgileri gelecek ve harita hizmeti kullanıma geçecektir.