Gündem E-Devlete giriş ve şifre ama nasıl yapılır?

E-Devlete giriş ve şifre ama nasıl yapılır?

05.10.2015 - 22:47 | Son Güncellenme:

E-Devlet sistemi sayesinde sorgulamadan hesaplamaya pek çok işlemimizi yapabilmekteyiz. Bu haberimizde E-Devlet sistemi ve E-Devlet şifresi hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

E-Devlete giriş ve şifre ama nasıl yapılır

Devlet gelişen teknolojiye ayak uydurarak internet sistemini hizmete sokmuştur. E-Devlet adı verdiği bu sistem hizmete girdikten sonra vatandaşlar çoğu kamu işlemini, devlet işlemini internet üzerinden gerçekleştirmektedir. E-Devlet sistemi devlete bağlı olan kurumların ve ülkemizde bulunan bakanlıkların internet uygulamalarının tek bir çatı altında toplanması ile kurulmuştur. Yani vatandaşlar artık sadece bu sisteme giriş yaparak internet üzerinden birçok işlemini gerçekleştirebilir. Bu uygulama açılmadan önce devlet kurumlarıyla ilgili bütün işlemler devlet kurumlarına giderek yapılmaktaydı. İşlemleri yapabilmek için devlet kurumlarına gittikten sonra sıra alarak kuyruk beklemekteydik, bu uygulama açıldıktan sonra internet üzerinden online olarak bu sistemden kurumlar hakkında bilgi alabiliriz ve işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-Devlet sistemi ana sayfasında 3 temel bölüm vardır. Bunlar E-Hizmetler, kamu kurumları ve belediyeler başlığı altında hazırlanmıştır. E-Hizmetler bölümünde bu sisteme kayıtlı olan tüm kurumların internet uygulamaları mevcuttur. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptığınızda sol tarafta bulunan harflerden birisini seçerek kolay bir şekilde işlem yapacağımız kuruluşa ulaşabilirsiniz. E-hizmetler bölümünde üst tarafta bulunan seçenekler ile hizmetleri bölüm olarak ayırabilirsiniz. Tüm hizmetler linkinde sisteme kayıtlı olan bütün hizmetleri görebilirsiniz.

İlk olarak belediye hizmetleri başlığı altında sisteme kayıtlı belediyeler ile ilgili yapabileceğimiz bütün işlemler bulunmaktadır. Şirketler bölümünde sistemde kayıtlı olan bütün şirketlere ulaşabilirsiniz. E-Hizmet bölümünde ise sık kullanılan hizmetler bölümünde vatandaşların sistemde en çok kullandıkları hizmetleri görebilirsiniz. Sık kullanılan hizmetler kısmında Adalet Bakanlığında mahkeme dava dosyası sorgulama, adli sicil kaydı sorgulama, Emniyet Genel Müdürlüğünde trafik cezası sorgulama, araç sorgulama, Gelir İdaresi Başkanlığında vergi borcu sorgulama, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde 3 günlük hava tahmini, Sosyal Güvenlik Kurumunda emekli aylık bilgisi, hizmet dökümü, Merkez Bankası günlük döviz kurları ile ilgili işlemler yer almaktadır.

Haberin Devamı

E-Hizmetler bölümünde bulunan yeni eklenenler kısmında sisteme yeni eklenmiş bütün hizmetleri bulabilirsiniz. Sisteme yeni eklenen hizmetlerde şirketlerin hepsi hizmete yeni eklenmiş durumdadır. Sistemde bulunan kamu kurumları bölümünde sisteme kayıtlı bütün bakanlıklar bulunmaktadır. Bakanlıklar ile ilgili işlemleri kamu kurumları bölümünden yapabilirsiniz. Sistemde bulunan bir başka bölüm ise belediyeler bölümüdür. Bu bölümde sisteme kayıtlı olan bütün belediyeleri görebilirsiniz ve belediyeler ile ilgili işlemlerinizi bu bölümden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet ana sayfasının sağ üst kısmında bulunan arama seçeneği ile istediğiniz sayfaya direkt ulaşabilirsiniz. Ana sayfada bulunan haberler ve duyurular kısmında ise sisteme kayıtlı olan kurum ve kuruluşlar hakkında son dakika haberlerini ve duyuruları görebilirsiniz. Bu işlemlerin hepsini yapabilmek için sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş işleminiz gerçekleştirdikten sonra tüm hizmetlerden dilediğiniz gibi yararlanabilirsiniz. Sisteme giriş yapabilmek için sağ tarafta bulunan sisteme giriş linkini tıklamanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana E-Devletin ana sayfasında bulunan sağ üst taraftaki sisteme giriş linkini tıklamanız gerekmektedir. Sisteme giriş linkine tıkladıktan sonra T.C. vatandaş giriş ekranına yönlendireceksiniz. Bu ekranda 4 farklı giriş şeklindenherhangi birini seçerek sisteme girişinizi yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında giriş ekranından giriş yapabilirsiniz. Sistemde ilk önce E-Devlet şifresi ile ilgili bölüm vardır. Bu bölüme kimlik numaranızı ve sistem şifrenizi girerek girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Şifreniz yok ise alma işlemi basittir. Kolay bir şekilde şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT şubelerinden şifrenizi alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir nüfus kağıdınız ile PTT şubesine gitmelisiniz.

Haberin Devamı

Şifrenizi herhangi birPTT şubesinden 2 TL işlem ücreti karşılığında alabilirsiniz. Bu şekilde sistem için gerekli şifreyi aldıktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında mobil imza ile giriş yapabilmek için üzerinize tanımlı hattınızın mobil imzaya uyarlı olması gerekmektedir. Eğer hattınız mobil imzayı destekliyor ise kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı sisteme girdikten sonra hattınızın türünü seçerek sisteme girişinize devam edebilirsiniz. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapabilmek için üstünüze tanımla elektronik imzanın bulunmalıdır ve elektronik imza kartınız bulunmalıdır. Üstünüze tanımlı elektronik imza var ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçtikten sonra sisteme girişinizi devam edebilirsiniz. T.C. kimlik kartı ile giriş seçeneği daha yeni kullanıma açılan bir sistemdir. Bu sisteme standart kart okuyucu giriş ve kart erişim cihazı ile giriş seçeneği ile giriş yapabilirsiniz.