Siyaset Ebedi kardeşliğe layık işbirliği

Ebedi kardeşliğe layık işbirliği

19.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Özbekistan ilişkilerini ebedi kardeşliğe layık bir düzeye taşımak istediğini belirterek, “Bunu sadece ortak çıkarlarımızın bir gereği değil, kardeşlik hukukumuzun ve tarihi sorumluluğumuzun bir icabı olarak görüyorum” dedi

Ebedi kardeşliğe layık işbirliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Özbekistan’da Cumhurbaşkanı Vekili Şevket Mirziyayev ile bir araya geldi. Erdoğan, “Yeni dönemde, ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için çalışmalıyız” dedi. Erdoğan, Semerkant’a gelişinde ilk ziyaretini Özbekistan Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kabrine yaptı. Orta Asya’nın en eski camilerinden birisi olan Hazreti Hızır Mescidi’nde bulunan kabire Özbekistan Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Mirziyayev’le beraber giden Erdoğan İslamov’un kabrine birlikte gül bıraktı. Kerimov’un kabrinde Kuran-ı Kerim okundu.

Haberin Devamı

Kerimov’a rahmet

Erdoğan ve Mirziyayev, daha sonra Devlet Konukevi’nde baş başa görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, basına kapalı görüşmeden önce yaptığı açıklamada, “Uzun bir aradan sonra Özbekistan’a gelmiş olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. G20 Zirvesi münasebetiyle Çin’de bulunduğum için merhum İslam Kerimov’un cenazesine maalesef katılamamıştım. Bugün kabrini ziyaret etmek suretiyle milletim adına bu görevi şahsen ifa ettim. Bu vesileyle bir kez daha merhum Kerimov’a Allah’tan rahmet, tüm Özbek halkına başsağlığı diliyorum” dedi.

İstikrar teminatı

Özbekistan’ın bölgede istikrarın teminatı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Özbekistan’ın siyasi istikrarını ve ekonomik kalkınmasını sürdüreceğinize inanıyorum. Bu vesileyle 4 Aralık’taki seçimlerde sizlere de başarılar diliyorum. Yeni dönemde, iki ülke arasındaki ilişkileri, Türkler ve Özbekler arasındaki ebedi kardeşliğe layık bir düzeye taşımak istiyoruz. Bunu sadece ortak çıkarlarımızın bir gereği olarak değil, kardeşlik hukukumuzun ve tarihi sorumluluğumuzun bir icabı olarak görüyorum. Yeni dönemde, ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için çalışmalıyız” diye konuştu

Haberin Devamı

Kerimov-Atatürk

İslam Kerimov’un vefatından dolayı taziye mesajı gönderen Erdoğan’a bizzat gelip acılarını paylaştığı için teşekkür eden Mirziyayev, “Atatürk Türkiye’nin bağımsızlığı için nasıl çaba göstermişse, İslam Kerimov da Özbekistan’ın bağımsızlığı için çaba gösteren ilk cumhurbaşkanımızdır” diye konuştu.

‘Saygıya layıksınız’

Türkiye’nin Özbekistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve büyük destek sağlayan ülke olduğuna işaret eden Mirziyayev, şunları söyledi: “Biz bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Siz, büyük bir hayati tecrübeye ve siyasi deneyime sahip bir lidersiniz. Sizin öncülüğünüzde Türk halkı büyük başarılar elde etmektedir. 2023 Yeni Türkiye hedefiniz ve Türkiye’nin en gelişmiş ilk 10 ülke sırasına girmesi yolundaki çabalarınız saygıya layıktır. Sizin ‘Özbekistan Türkiye için bölgedeki öncelikli ortak ülke’ diye nitelendirmenize ben de tam olarak katılıyorum ve destekliyorum.”

Haberin Devamı

Erdoğan ve Mirziyayev, Devlet Konukevi’nde baş başa görüştükten sonra heyetler arası çalışma yemeğine katıldı. Basına kapalı görüşmeler 2 saat 40 dakika sürdü.

Türbelere ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını İmam Buhari türbesinin içinde bulunan camide kıldı. Ardından İmam Maturidi türbesine gelen Erdoğan, dua ettikten sonra Registan Meydanı’na geçti. Erdoğan, meydanda bulunan Uluğbey, Şirdar ve Tillakari medreseleri hakkında bilgi aldıktan sonra incelemelerde bulundu. Erdoğan, ardından Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Timur’un Semerkant’taki mezarını da ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretlerinde eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ile Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ile TİKA Başkanı Serdar Çam ve TRT Genel Müdürü Şenol Göka da eşlik etti. Özbekistan temaslarını tamamlayan Erdoğan özel uçak “TUR” ile TSİ 14.20’de Özbekistan’dan ayrıldı.