İstanbul EBRU ÜSTADI MUSTAFA DÜZGÜNMAN ANILDI

EBRU ÜSTADI MUSTAFA DÜZGÜNMAN ANILDI

06.10.2015 - 11:50 | Son Güncellenme:

.

EBRU ÜSTADI MUSTAFA DÜZGÜNMAN ANILDI

Ebru Sanatının büyük üstadı Mustafa Düzgünman, vefatının 25’nci yılı kapsamında düzenlenen bir dizi özel etkinlikle anıldı.
Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde Tekne Başında Geçen Bir Ömür Mustafa Düzgünman Retrospektifi başlıklı sergi, panel ve konser programına Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, araştırmacı-yazar Fatih Çıtlak, ebru sanatçıları Uğur Derman ve Alparslan Babaoğlu katıldı.
"GELECEK KUŞAKLARA KÖPRÜ OLACAĞIZ"
Sergide bir açılış konuşması gerçekleştiren Müftüoğlu, Mustafa Duzgünman gibi tasavvuf ehli bir ebru ustasını anmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi olarak amacımız dünde kalanı yarına götürmek sloganıyla medeniyet tarihindeki yolculuğumuzu sürdürmek. Gelecek kuşaklara medeniyetimizi götürecek bir köprü olmak” dedi.
"EBRU USTALARININ HAREKETLERİ BOŞA DEĞİL"
Panelde söz alan Fatih Çıtlak ise üstadın Ebruname adlı eserinin manevi ve yapısal özellikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Çıtlak, "İnsanın yüzünün suyu ancak Allah’a dökülür. İnsanın yüzü mananın sırrı, yansıması olduğu gibi Ebru da suda yüz bulur. Dikkat ederseniz Ebru yaparken parmak tekkenin dışını gösterir fakat elin yaptığı tekkenin içine dökülür. Ebru üstatlarının Ebru’ya eğilmeyip kalp hizasından bakmaları da boşa değil diye düşünüyorum. Bu sanatta zirve olan adamların yaptığı hareketlerin hep bir manası var" dedi.
Uğur Derman ise üstat Düzgünman ile olan anılarını katılımcılarla paylaşarak, “Mustafa Düzgünman, ebrularını çok az bir miktara satardı. Önemli olan masrafının çıkması derdi” dedi. Alparslan Babaoğlu da Mustafa Düzgünman’ın fotoğraflarını göstererek, Mustafa Düzgünman’ın Ebru tekniği hakkında bilgiler verdi.
Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi’nin hayata geçirdiği proje kapsamında sanatçının bestelerinden oluşan Agah konseri ve Mustafa Düzgünman’ın ebru, musiki ve fotoğraf gibi alanlarda yapmış olduğu çalışmaları sanatseverlerle buluştu. Bu özel proje kapsamında gerçekleşen sergide, ebru, cilt ve fotoğraf örneklerinin yanı sıra sanatçının özel eşyaları ve hayatından kesitlerde izleyicilere sunuldu. Düzgünman’ın çok yönlü sanat hayatının ele alındığı program sonrasında Kültür Müdürü Salih Çevik konuşmacılara ve sanatçılarla teşekkür ederek çiçek verdi. Ayrıca Küçükçekmece Belediyesi tarafından vatandaşlara program sonunda Mustafa Düzgünman kitabı hediye edildi.