Edirne Edirne Belediye Başkanı Gürkan, Tabelalarla Anlattı

Edirne Belediye Başkanı Gürkan, Tabelalarla Anlattı

21.03.2019 - 17:41 | Son Güncellenme:

Edirne Belediye Başkanı Gürkan, tabelalarla anlattı

Edirne Belediye Başkanı Gürkan, Tabelalarla Anlattı


EDİRNE,(DHA)-EDİRNE Belediye Recep Gürkan, Selimiye Camii Kentsel Tasarım Projesi'nin neden devam etmediğini, tarihi köprülerin mülkiyetinin ve sorumluluğunun kime ait olduğunu, belediye tarafından restore edilen Eski Elektrik Fabrikası'nda neden nikah kıyılmadığını tabelalar kamuoyuna ile anlattı. Gürkan, "Halkımız gerçekleri bilsin istedik" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, özellikle sosyal medya üzerinden sürekli gelen sorulara, kente astığı tabelalarla yanıt verdi. Görev süresi boyunca hem sosyal medyadan hem de yaptığı ziyaretler sırasında en çok sorulan sorulardan birinin 'Tarihi köprülerin neden onarılmadığı' sorusu olduğunu belirten Başkan Gürkan, "Vatandaş haklı olarak tüm yaşadığı sorunları belediyeye mal ediyor. Tarihi köprülerinin mülkiyetinin Edirne Belediyesi'ne ait olduğuna dair genel bir kanı var halkımızda. Tarihi köprülerin bakımsızlığından; buralarda oluşan çukurlardan belediyeyi sorumlu tutuyorlar. Bu nedenle Tunca ve Meriç köprülerinin girişine 'Tarihi köprülerin mülkiyeti ve sorumluluğu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne aittir' yazılı bir tabela asarak, halkımızın bilgisine sunduk" dedi.

Edirne Belediyesi olarak en çok tepki aldıkları konulardan birinin de Selimiye Meydanı olduğunu ifade eden Gürkan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin Edirne'ye, Selimiye'ye ve Mimar Sinan'a yakışacak bir biçimde düzenlenmesi için 5 yıl boyunca çaba sarf ettiklerini söyledi. Göreve geldiklerinde UNESCO tarafından kabul edilmiş ama tozlu raflarda bekleyen bir proje olduğunu ve projeyi yeniledikleri belirten Gürkan, "UNESCO'nun ve dünya mimarlık tarihinin beklentilerini göz önüne alarak Selimiye'yi ön plana çıkartacak, Selimiye'nin siluetini etkilemeyen ve gölgelemeyen bir rekreasyon projesi yaptık. Bu süreç içerisinde projemiz çok titiz bir çalışmayla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğüyle görüşülerek hazırlandı. Bu kapsamda Tarihi Yemiş Kapanı Hanı'nın sondaj çalışması ve kurtarma kazısını gerçekleştirdik. Yemiş Kapanı Hanı ile ilgili projemize Vakıflar Genel Müdürlüğü gerekçesini tam olarak çözemediğimiz bir nedenle Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulu'na itiraz etti. İtiraz neticesinde projemiz durduruldu. Karar hakkında dava açtık. Şuanda davanın sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.

Gürkan, "Vatandaşlarımıza söz konusu süreci daha iyi anlatabilmek adına Selimiye Meydanı'na 'Selimiye Camii Kentsel Tasarım Projesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Yüksek Kurulu'na İtirazı neticesinde durdurulmuş olup, karar hakkında; Belediyemizce dava açılmış, sonucu beklenmektedir' yazılı bir tabela asarak halkımızın bilgisine sunduk" dedi.

'NİKAHLAR NEDEN DURDURULDU'
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Elektrik Fabrikası'nın restorasyonu 20 Mayıs 2015 tarihinde başlatıldığını ve 14 Mayıs 2018 tarihinde hizmete açıldığını söyledi. Edirne Belediyesi Nikah Salonu ve Kültür Merkezi olarak hizmet vermeye başlayan Tarihi Elektrik Fabrikası'nda 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararı ile nikah kıyılma işlemleri sonlandırıldı. Gürkan, Edirne halkından en çok gelen sorulardan birinin de Tarihi Elektrik Fabrikası'nda neden nikah kıyılmadığı sorusu olduğunu söyledi. Gürkan, "Bu nedenle Tarihi Elektrik Fabrikası'nın önüne de 'Kültür ve Turizm Bakanlığı EKVKBK'nun almış olduğu karar nedeniyle Eski Elektrik Fabrikası Nikah Salonu olarak kullanımı iptal edilmiştir' yazılı tabelalar astırarak konuyu halkımızın ve şehrimize gelen ziyaretçilerin bilgisine sunduk" dedi.