Gündem Edirne’de ‘acı’ hasat

Edirne’de ‘acı’ hasat

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Edirne’de meşhur yaprak tava ciğerinin yanında ana garnitür olarak servis edilen, ustaların “Tava ciğerin yol arkadaşı” dediği yöreye özgü acı biberin hasadı sürüyor.

Edirne’de ‘acı’ hasat

Yunanistan’a sınır Karaağaç Mahallesi’nde, Meriç Nehri’nin suladığı topraklarda yetişen acı biberleri toplamak için tarlalara giren üreticiler, gün boyu çalışıyor. Toplanan biberler iplere dizilerek kurutuluyor.

Haberin Devamı

Avrupa’da bile ünlü

Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, “Karaağaç acı biberinin ünü sınırları aştı. Yunanistan, Bulgaristan, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden gelip kilolarca acı biber alıyorlar. Biz bu bibere ‘Dünyanın en tatlı acısı’ diyoruz. Ekimden önce çiftçilere sipariş veriyoruz. Onlar talebe göre ekim yapıyor. Ardından hasat ediliyor ve dizim işlemine geçiliyor. Ev hanımlarımız biberleri dizdikten sonra kurumaya bırakıyoruz. Çiftçiler talebe yetişemez oldu. Artık sadece ciğercilerde değil, marketlerde hatta hediyelik eşya satan yerlerde bile bizim acı biber satılıyor. Bu yıl tonlarca biber kuruma için ipe dizildi.”