Gündem Edirne’de taşkın alarmı

Edirne’de taşkın alarmı

03.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurdun batı ve kuzey kesimlerinde etkili olan lodos fırtınası ve ardından meydana gelen yangınlar ile aşırı yağmurun neden olduğu taşkınlar hayatı felç etti...

Edirne’de taşkın alarmı

Yunanistan ve Bulgaristan’daki aşırı yağışların etkisiyle Meriç ve Tunca nehirlerindeki su seviyesi yaklaşık iki kat arttı ve Edirne’de taşkına yol açtı. Ani yükselişin başladığı saatlerde Edirne Valisi Dursun Ali Şahin başkanlığında toplanan İl Kriz Merkezi Karaağaç mahallesine ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprülerini önceki gece yarısı araç trafiğine kapattı.
Kent merkezine gelmek isteyenler kepçe, kamyon ve traktörlerle taşındı. Meriç nehrinin debisinin rekor yükselişle 2500 metreküp/saniyeye çıkması beklendiği için güvenlik amacıyla Değirmenyeni köyünün tamamı, Karaağaç mahallesinde ise nehre yakın alanlarda oturan yaklaşık 500 hane tahliye edildi ve mahalledeki bölge yatılı okuluna yerleştirildi.
Edirne 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat da taşkın riski nedeniyle güvenli bölgelere taşındı. Tarihi köprülerin trafiğe kapatılması Yunanistan’a açılan ve Karaağaç mahallesindeki Pazarkule Sınır Kapısı’nın da kapanmasına neden oldu. Yunanistan’a çıkış yapmak isteyenler İpsala Sınır Kapısı’na yönlendirildi.

Eski başkan botla kurtarıldı
Edirne’de 20 yılı aşkın belediye başkanlığı yapan geçen seçimlerde CHP’den aday gösterilmediği için DSP’den aday olan ancak kaybeden Hamdi Sedefçi de taşkından etkilendi. Sedefçi, Meriç Nehri kıyısında bulunan evinde, aniden gelen taşkın suları nedeniyle mahsur kaldı. AFAD ekipleri tarafından zodyak botla evinden alınan Sedefçi, ekiplere teşekkür ederken bahçesindeki tüm hayvanların taşkın suları nedeniyle telef olduğunu söyledi. Öte yandan nehir ortasındaki kumdan adacıkta iki gündür mahsur kalan 15 köpek de bir balıkçı kayığına alınarak kurtarıldı.

Öncelik can güvenliği
Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Aralık ayında ciddi bir taşkın tehlikesi atlatıldığını hatırlatırken, bu kez çok daha riski bir durumun ortaya çıktığını söyledi. Gürkan, “Aşırı suyun gelmesiyle yollarda büyük yarılmalar meydana geldi. Kepçemiz oluşan çukurdan zor geçti. Güvenlik tedbirleri nedeniyle Karaağaç Mahallesi’ne giden lastik tekerlekli araçların geçişlerini durdurduk. Çünkü can güvenliği hepsinin önünde geliyor. Helikopterler talep edildi. Öncelikle can kaybı yaşanmaması için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.
Öte yandan sağanak yağmur Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinden geçen Hayrabolu Deresi’ni de taşırdı. Taşkın nedeniyle çevre yolu ulaşıma kapandı, çok sayıda iş yerini su bastı.

Haberin Devamı

Yıkıma devam ediyor
- Lodos hız kesmesine rağmen yıkıma devam ediyor. Fırtınanın etkisiyle yine çatılar uçtu, minareler yıkıldı, ağaçlar devrildi, soba faciaları meydana geldi. İstanbul başta olmak üzere kıyı kentlerderinde dev dalgalar teknelere büyük zarar verdi.
- Gaziantep’te yaşanan soba faciasında Nuri Cengiz (12), İrem Cengiz (10) ve Enes Cengiz (5) kardeşler ölürken anneleri Halime Cengiz’in yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Facia, Ankara’da çalışan baba Bekir Cengiz‘in telefona cevap vermeyince yakınlarını araması üzerine ortaya çıktı.
- Sakarya’nın Hendek ilçesinde çok sayıda evin çatısı uçtu. Hendek ilçe mezarlığındaki çam ağaçlarının köklerinden sökülüp devrilince çok sayıda mezar da alt üst oldu. Belediye görevlileri mezarlardaki tahribatı giderme çalışmalarına başladı. Bolu Gölcük Tabiat Parkı’nda lodos nedeniyle yüzlerce ağaç kökünden devrilirken, tabiat parkına giriş güvenlik nedeniyle yasaklandı.
- İzmir’de vapur seferleri aksadı, kent içindeki çok sayıda ağaç devrildi. Sahildeki kaldırımlar dalgalarla tahrip oldu. Balıkesir fırtınadan en fazla illerin başında geldi. Kent merkezinde çok sayıda ağaç devrildi, çatılar uçtu, araçlar hasar gördü. Bandırma’da lodosun etkisiyle toz bulutu oluşurken, kıyıya bağlı 7 metrelik bir tekne battı.

Akdeniz’de fırtına uyarısı
- Muğla Marmaris’te saatteki hızı 60 kilometreyi bulan lodos ve boyu 4 metreye yaklaşan dalgalar yaşamı olumsuz etkiledi. Çok sayıda ağaç devrilirken, Yatlimanı’nda rıhtıma çarpan dalgalar yürüyüş yoluna kadar taştı. Marmaris ile Yunanistan’ın Rodos adası arasında düzenlenen feribot seferleri lodos nedeniyle 10 Şubat tarihine kadar iptal edildi.
- Bodrum Turgutreis’te lüks villaların bulunduğu iki ayrı site bahçesi ve içindeki yol sağanakla birlikte göle döndü. Site sakinleri, plastik sandalyelerle yol yaparak evlerine girip çıkabildiği görüldü.
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün sabah saatlerinden sonra Batı Akdeniz’de, öğle saatlerinden sonra ise Doğu Akdeniz’de, rüzgarın batı ve güneybatı yönlerden 6 ila 8 (50-75 km/saat) kuvvetinde, fırtına şeklinde esmesi öngörülüyor. Fırtınanın, salı gecesinden itibaren etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.
DHA, AA