Gündem Edirne’deki tarihi sinagog 26 Mart'ta ibadete açılıyor

Edirne’deki tarihi sinagog 26 Mart'ta ibadete açılıyor

10.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in ’müze olacak’ açıklamasıyla gündeme gelen tarihi büyük sinagogun restorasyonu tamamlandı.

Edirne’deki tarihi sinagog 26 Martta ibadete açılıyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında başlatılan büyük sinagogun restorasyonu için 5 yılda 3 milyon 700 bin lira harcandı.
Tarihi sinagogun 26 Mart tarihinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Türkiye Museviler Hahambaşı İsak Haleva’nın da katılacağı geniş kapsamlı bir törenle açılması beklenirken, yurt dışı temsilcilikler ve Musevi cemaatinden de pek çok davetlinin açılışa katılacağı belirtildi. Geçen yıl Kasım ayında Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya postallarıyla girmesine tepki olarak, "İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz.
Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak, içerisinde hiçbir şey olmadan o şekilde müze olarak tescil edilecek" demişti. Gelen tepkiler üzerine Vali Şahin, Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati’nden özür dilemişti.