Edirne EDİRNE VALİSİ DURSUN ALİ ŞAHİN:

EDİRNE VALİSİ DURSUN ALİ ŞAHİN:

28.07.2014 - 14:55 | Son Güncellenme:

.

EDİRNE VALİSİ DURSUN ALİ ŞAHİN:

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Selimiye Camii’nin mevcut iç aydınlatmasının, yeni jenerasyon LED ışık sistemleri ile değiştirileceğini müjdeledi.
Vali Şahin, Tarihi Selimiye Camii’nin iç aydınlatma elektrik sistemlerinin çağın çok gerisinde kaldığını vurgulayarak, Ankara’da bulunan camilerden örnekler verdi. Vali Şahin, Selimiye Camii'nde kullanılan mevcut elektrik sistemlerinin, yeni jenerasyon LED ışıklarla değiştirileceğini belirtti.
"LED LAMBALAR, HİÇ ISITMAZ AMA IŞIĞI ÇOK FAZLADIR"
Şahin, “Selimiye Camii'nin aydınlatılması eski projektörlerle yapıyor. Mevcut sistem şuan da çok zayıf ve yetersiz. Bunun için yeni kurulan Selimiye Vakfı marifetiyle 1 sene içerisinde minare ve kubbeleri yeni teknoloji olan LED ışıklarla aydınlatmak istiyoruz. Cami açık söyleyeyim pırıl pırıl olacak. En azından 75-80 kilometre uzaklıktan belli olacak. Bunu Selimiye Vakfı marifetiyle, özel trafo kurularak yapmak istiyoruz. Selimiye'nin aydınlatılması, Ankara'da Hacı Bayram Veli'nin veya Ankara EsenBoğa Havalimanı'ndan Ankara merkeze giderken camilerin aydınlatılmasından daha mükemmel olacak. LED ışıklarla yapılacak. Eski aydınlatmalar fazla ısıtıyor. Bu ısınan lambaların dönemi geçti, bunlar Edison zamanında elde edilen birinci jenerasyon sistemlerdi. Artık 21'inci yüzyılda 1'inci jenerasyon ampullerinin kullanma dönemi geçti. Şimdi LED lambalarla olacak. LED lambalar, hiç ısıtmaz ama ışığı çok fazladır, tasarrufludur, parası da azdır" dedi.
"MİMAR SİNAN, SIR DOLU BİR İNSAN"
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde haber konusu olan ve Selimiye Camii’nde bulunduğu iddia edilen ‘Sır Oda’ ile ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Dursun Ali Şahin, gerekli incelemelerin başladığını belirterek, “İlk tespitlerimize göre, duvarın, restorasyonlar sırasında kapatılması mümkün değil. Taşlardan alınan örneklerde yapılan analizler sonucu edindiğimiz bilgilere göre, taşların camiin yapıldığı yıllara dayalı olduğunu öğrendik. Tarihi Selimiye Camii’nin usta mimarı Mimar Sinan’ın, sır dolu bir insan olduğunu okuyoruz, biliyoruz. Muhakkak o duvarın bir hikmeti, bir sırrı vardır. İlgili müdürlüklerimiz gerekli çalışmaları yapmaya devam edecek. Sonucu hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.