Edirne Edirneli Kadınlar 82 Yıldır Seçiyor Ama Seçilemiyor

Edirneli Kadınlar 82 Yıldır Seçiyor Ama Seçilemiyor

05.12.2016 - 13:09 | Son Güncellenme:

.

Edirneli Kadınlar 82 Yıldır Seçiyor Ama Seçilemiyor

Edirneli kadınlar, 5 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 82’nci yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Edirneli Kadın Dayanışması olarak yapılan açıklamada, Edirneli kadınların 82 yıldır seçtiğini ancak seçilemediğini söyledi.
Edirne Kadın Dayanışması olarak 5 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 82’nci yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde toplanan Edirneli kadınlar, çelenklerini sunmalarının ardından basın açıklaması yaptı.

Edirneli kadınlardan öz eleştiri
Edirne Kadın Dayanışması platformu olarak yaptıkları ortak basın açıklamasında, Edirneli kadınlar öz eleştiride de bulunarak, “Sosyal, demokrat ve çağdaş bir yapıya sahip olduğu bilinen Edirne’de bile 1935 yılında mecliste yer alan 14 kadın milletvekilinden biri olan Dr. Fatma Şakir Memik’ten bugüne kadın milletvekili sayısı toplamda dörttür. Bu ivmenin hızla geriye gidişi kadınların başarısızlığı ile asla alakalı değildir. Erkek egemen yönetimlerin hazırladığı, erkek öncelikli yasalar değiştirilmediği ve her alanda kadına kendini ifade etme özgürlüğü tanınmadığı takdirde bu gerçeğin değişmesi mümkün değildir” dedi.

"Evler artık iki direkli olmalıdır"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, 5 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 82’nci yıldönümü dolayısıyla her zaman olduğunu gibi bugün de onlarla birlik olduklarına değinerek, “Tabi ki bizim toplumumuzda baba evin direğidir, temelidir. Ancak artık kadınlarımızın toplumdaki değeri ve önemi ile birlikte o evin ikinci bir direğe ihtiyacı vardır. Evler iki direkli olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Edirne Kadın Dayanışması platformunda, Edirne Belediyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, Edirne Cemevi Kadın Kolları, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, EKAME-DER, Halkevci Kadınlar, KESK Kadın Komisyonu, Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları, Tüm Yerel-Sen Edirne Kadın Komisyonu, Türk Kadınlar Birliği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri yer aldı.

Yazarlar