Ege ‘Efe ayağa kalkıyor’

‘Efe ayağa kalkıyor’

12.01.2018 - 01:59 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017’de en çok ihracat yapan firmalara ödül verdi. Bakan Zeybekci, “Ege, Türkiye ihracatından daha fazla performans gösterdi” dedi

‘Efe ayağa kalkıyor’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege İhracatçı Birlikleri’nden (EİB) 2017 yılında en çok ihracat gerçekleştiren firmaların ödüllendirildiği ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ne katıldı. Kendi sektörlerinde ihracat başarısı elde eden 56 firmayla ödül verildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı törende ilk olarak EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk konuştu.

Haberin Devamı

Evliya Çelebi...

2017 yılında 11 milyar 838 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi başardıklarını söyleyen Sabri Ünlütürk, “Bu yıl ihracatçılarımız bu başarıyı sağlamak için geçen yıllara göre çok daha fazla çalıştı, çok daha fazla seyahat etti. Her birine ihracatın Evliya Çelebi’si diyebiliriz” dedi.

Ege ikinci sırada

Bu başarıyı sağlayan tüm üyelerimize ihracatın yıldızları yerine, ihracatın kahramanları diye seslenmek istediğini vurgulayan Ünlütürk, “Ege Bölgesi’nden 2017 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 18 milyar 177 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2016 yılında 16 milyar 603 milyon dolar olan ihracatımızı yüzde 9.4 arttırmayı başardık. TİM verilerine göre Ege Bölgesi’nin ihracatı Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sırada. İzmir, Manisa ve Denizli geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2017 yılında da Türkiye genelinde en fazla ihracat yapılan ilk 10 il arasına girdi. Türkiye İhracatçılar Meclisimiz tarafından açıklanan ilk bin ihracatçı listesinde Ege Bölgemizden 158 firmamız yer aldı. İzmir, 83 firma ile İstanbul’un ardından ikinci il oldu” dedi.‘

Haberin Devamı

Hedef 60 bin kişi’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Muhabirleri (EMD) İzmir Şubesi ile bir araya geldi. EMD üyesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Ege ekonomisinin bir uyanış içinde olduğunu belirtti.
İzmir’de serbest bölgelerin öne çıkması konusunda çalışmalarının bulunduğuna işaret eden Zeybekci, “Bir şehrin bir şeyle öne çıkması lazım. İzmir’in de serbest bölgeler konusunda öne çıkması için misyon biçtik. Ege Serbest Bölgesi’nde 21 bin 158 kişi çalışıyor. Hedefimiz İzmir’deki serbest bölgelerde 60 bin kişinin çalışması” dedi.

‘Birlikte, bereket vardır’

Törende konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Ekonomik anlamda Türkiye için bazı hedeflerden belki uzak kaldık ama dünyaya parmak ısırtan bir Türkiye gördük” diyerek şunları kaydetti: “2018 yılının 2017 yılından çok daha iyi geçmesini bekliyoruz, onun için de çalışacağız. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Bu sene Ege, Türkiye ihracatından daha fazla performans gösterdi. Ege’de bir canlanma var, Ege’nin zeybeği şöyle bir yerinden doğruldu. Efe de ayağa kalkıyor. Bunun yansımalarını hep beraber göreceğiz. Birlikte, beraberlikte huzur, bereket, enerji vardır.”
Konuşmalardan sonra ödül almaya hak kazanan 56 firmaya ödülleri verildi.

Haberin Devamı

‘Her ay rekor kıracağız’

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ‘Türk Eximbank 2017 Yılı Faaliyet Sonuçları ve 2018 Yılı Hedefleri’ konulu basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin büyüme hedeflerini tutturduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, “İlk üç çeyrek ortalaması ile yüzde 4 büyüyen Türkiye, üçüncü çeyrekte de yüzde 11.4 büyümüştür. Bunu söylediğimizde bıyık altından ‘Hadi canım’ söylemlerine şahit olmuşsunuzdur. ‘Türkiye, OECD ülkeleri arasında dünyada bir numara olacak’ demiştik. Dördüncü çeyrek itibariyle baktığımız zaman da yine ilk başta söylediğimiz gibi pozitif bakış açısı ile ne dediysek Türkiye, oraya doğru gidiyor” diye konuştu. 2017 yılında, 2012’den bu yana ilk defa iki haneli büyüme ile yılı kapatıldığını belirten Zeybekci, “Ay sonu açıklayacağız, ama 2018’de her ay rekor kıracağız. 2018 sonu 170 milyar doları ihracatçılarımız geçecektir” dedi.