Gündem Efes kazıları durduruldu

Efes kazıları durduruldu

05.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avusturya ile Türkiye arasında, Viyana Havalimanı’ndaki panoda “Türkiye tatili sadece Erdoğan’ı destekler” yazısı ile başlayan gerginlik, Efes kazılarının durmasına neden oldu.

Efes kazıları durduruldu

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti’nde bir asrı aşan süredir yürüttüğü Efes kazıları, Dışişleri Bakanlığı’nın 31 Ağustos 2016 tarihli yazısıyla bu sezonun bitmesine iki ay kala durduruldu.

Haberin Devamı

Mühürlenebilir

Bu yılın başlarında, Avusturyalı Doç. Dr. Sabine Ladstatter başkanlığında başlayan dönem kazılarının durdurulduğuna ilişkin yazı ekibe tebliğ edildi.

Kazı alanına giden Selçuk Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve bakanlık görevlileri, Yamaç evleri, Efes Meryem Ana Kilisesi ve Efes üst kapı yakınında sürdürülen kazı çalışmalarını teslim aldı.

Kazı evine ait eşyalar toplatılıp, Avusturya Kazı Evi yetkililerine teslim edildi. Avusturyalı arkeoloji ekibinin kullandığı kazı evinin ise gelecek talimatlar doğrultusunda mühürlenebileceği belirtildi.

Avusturya ekibine önümüzdeki yıl kazı izni verilip verilmeyeceğinin ise gerilimin sürüp sürmemesine bağlı olduğu belirtildi. Kazı Başkanı Ladstatter açıklama yapmaktan kaçındı.

Haberin Devamı

Dördüncü kez durdu

Efes Antik Kenti’nde 1893’te Viyana Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Ordinaryus Prof.Dr. Otto Bendrof’un başlattığı kazılar için Avusturya Arkeoloji Enstitüsü kurulmuş ve günümüze kadar kazıları yürütmüştü. Geçen sürede 1909-10, 1914-25 ve 1936-53 yılları arasında kazılara üç kez ara verilmişti.

Panodaki gerginlik

Türkiye ile Avusturya arasındaki gerginlik, temmuz sonlarında, Viyana’da Schwechat Havalimanı’ndaki panoda “Türkiye tatili sadece Erdoğan’ı destekler” yazısı ile başlamış, ağustos ortalarında ise aynı panolardan Türkiye’deki cinsel istismara yönelik karalayıcı bilgilendirme ile doruğa çıkmıştı. Avusturyalı politikacıların gerilimi arttıran ve Türkiye’nin AB’de yer almaması gerektiği yönündeki açıklamaları üzerine Türkiye, Viyana Büyükelçisi’ni Ankara’ya çağırmıştı.